Hlavní navigace

Google zdokumentuje tisíce vymírajících jazyků

Sdílet

 Autor: © JSD - Fotolia.com
Společnost Google oznámila, že spolupracuje s univerzitami a lingvistickými organizacemi a dokumentuje přibližně 3 500 jazyků, kterým hrozí během následujících sta let vymizení.

Na vývoj iniciativy nazvané Endangered Languages Project dohlíží právě Google. Projekt využívá například technologie jako Mapy Google, Youtube a Skupiny Google, což uživatelům umožňuje jednoduchou spolupráci při nahrávání, zpřístupnění a sdílení ukázek vymírajících jazyků

Na projektu spolupracuje dvacet devět organizací, například Muzeum indiánů Cherokee nebo CBC Radio. Informace o jazycích poskytla Východní Michigan universita a univerzita Hawaii v Manoi.

Podle webových stránek projektu je na světě momentálně 7 000 jazyků, přibližně polovina z nich by mohla během sta let úplně vymizet. Se zmizením jazyku mizí také porozumění tomu, jak lidé zapadají do světa kolem nich, vědecké, zdravotnické a botanické znalosti, stejně jako způsob vyjádření komunitního humoru, lásky a života, říkají stránky projektu.

Na novém webu uživatelé mohou nalézt 3 054 vymírajících jazyků, například Poitevin, kterým mluví jen pár „starších,” kteří žijí v centru Francie, nebo Koro, jazyk, kterým mluví přibližně 1 000 lidí v Indii.

příloha_ovladnete_sva_data

Jen některé jazyky mají zvukovou, video nebo textovou ukázku, ukázky vymírajících jazyků mohou nahrávat na web projektu sami uživatelé.

Existují čtyři kategorie vymírajících jazyků: V ohrožení, mrtvý, částečně mrtvý a s neznámou životností.

Podle webu bude projekt v blízké budoucnosti veden „opravdovými experty na poli zachování jazyků.” Dohled nad projektem bude brzy předán kulturnímu koncilu First People a Institutu pro jazykové informace a technologii na univerzitě Východní Michigan.

Byl pro vás článek přínosný?