Hlavní navigace

Google zveřejnil finální Android 3.0 SDK

25. 2. 2011

Sdílet

Společnost Google zpřístupnila plný SDK (Software Development Kit) pro mobilní platformu Android 3.0, která nabízí přebudované uživatelské rozhraní pro tablety a více možností připojení.

"Jsme potěšeni, že můžeme oznámit, že plná verze SDK pro Android 3.0 je nyní k dispozici pro vývojáře. API jsou konečné a můžete vyvíjet aplikace určené pro tuto novou platformu a publikovat je pomocí služby Android Market," prozradil Xavier Ducrohet, technologický vedoucí Android SDK, v blogovém příspěvku.

Označovaný také jako "Honeycomb," Android 3.0 je speciálně určen pro větší zařízení, zejména pro tablety. Je k dispozici virtuální a "holografický" dpesign uživatelského prostředí, stejně tak nový multitasking. Multitasking v operačním systému Android 3.0 umožňuje uživatelům přístup k seznamu naposledy otevřených aplikací pomocí systémové lišty a uživatelé zde mohou vidět spuštěné programy a přepínat mezi nimi.

Možnosti připojení operačního systému Android 3.0 zahrnují podporu pro Media Picture Transfer Protocol pro synchronizaci mediálních souborů s fotoaparátem nebo desktopovým počítačem, které jsou připojeny přes USB, a to i bez nutnosti aby toto zařízení mělo technologii USB mass-storage. Je podporováno i Bluetooth připojení.

Android 3.0 nabízí přepracovanou softwarovou klávesnici určenou pro rychlé zadávání textu. Klávesy mají jiný tvar a jsou jinak umístěny pro jejich jednodušší využívání. Byly přidány i nové klávesy včetně klávesy Tab pro poskytnutí účinnějšího vkládání textu, vysvětluje společnost Google. Aktualizovaný soubor standardních aplikací obsahuje programy určené pro zařízení s větším displejem.

Pro vývojáře Android 3.0 nabízí nové uživatelské rozhraní frameworku pro aplikace pro tablety, vysoce -výkonnou 2D a 3D grafiku, podporu pro architekturu vícejádrových procesorů a bohaté multimediální funkce a funkce pro připojení, například HTTP live streaming. Mezi funkce, které využijí podnikový vývojáři, patří funkce pro správu zařízení, například správu šifrovaných úložišť, vypršení platnosti hesla a historie.

Google také uvolnil aktualizace pro SDK nástroje a ADT (Android Development Kit) pro Eclipse (10,0.0).

S ADT pluginem nabízí uživatelské prostředí další zlepšení, například nové palety s kategoriemi, náhledy vykreslování a přesnější vykreslování rozložení, aby bylo dobře vidět, jak bude rozložení vypadat na zařízeních. Vylepšení se dočkal také zoom, který nabízí i funkci "fit to view". Vývojáři také mají k dispozici nástroje pro využití grafického enginu Renderscript.

Byl pro vás článek přínosný?