Hlavní navigace

Gopas získal certifikaci AATC pro školení Apple

5. 10. 2009

Sdílet

Počítače se značkou nakousnutého jablka si získávají stále více příznivců. Přitom přechod z PC na Apple není zrovna jednoduchý a vyžaduje určitou míru znalostí.

„Přestože je operační systém MAC OS velmi intuitivní, zvláště ti, kteří pracovali dosud s PC a dlouhou dobu ho rutinně používali, mohou mít v prvních dnech pocit, že jim trvá práce neskutečně dlouho,“ říká Jan Dvořák z Počítačové školy Gopas, která se stala výhradním autorizovaným tréninkovým střediskem Apple pro ČR a SK a pro zájemce nabízí již nyní tři základní autorizované kurzy.

Zatímco celý evropský trh veškerých počítačových školení zažívá v letošním roce znatelný útlum, kurzy zaměřené na platformu Apple zaznamenávají výrazný nárůst, a to až o 20 procent. „V absolutním vyjádření se jedná o 26 tisíc lidí, kteří absolvovali školení na Apple v evropských zemích v uplynulých 12 měsících. Je tedy zřejmé, že v tomto segmentu se žádná krize nekoná, spíše naopak. Apple neustále vyvíjí nové operační systémy i zařízení, tudíž je stále co školit a certifikovat. Zajímavý je také fakt, že počet certifikovaných odborníků v Evropě stoupl za poslední rok o 25 procent“, vysvětluje Dvořák.  Co se týče českého trhu, tak ten zatím bohužel plánovanou penetraci v oblasti využití platformy Apple nezaznamenává, a to ani mezi koncovými uživateli. Na vině je s největší pravděpodobností výrazně vyšší cena oproti konkurenci.

Počítačová škola Gopas chce trendu v nárůstu školení Apple rozhodně využít. „Připravujeme mimo jiné také zajímavý kurz zaměřený na vývoj aplikací pro iPhone ,“ prozrazuje budoucí plány Jan Dvořák z Gopasu. Počítačová škola se však chce podle jeho slov zaměřovat spíše na kurzy pro širší veřejnost než na vysoce specializované produkty.

Nestandardním prvkem výuky může být i to, že produkty společnosti Adobe, jež jsou v globálním poměru ze 47 procent využívány na platformě Apple, Gopas svým klientům umožňuje studovat na platformě, kterou si zvolí. V jedné učebně se pak mohou sejít studenti, z nichž se někteří školí na Apple a jiní na PC, což je populární například u kurzů Adobe Photoshop, InDesign a dalších.

příloha_ovladnete_sva_data

Jeden z rozdílů obou platforem spočívá v tom, že při zakoupení PC si uživatel kupuje pouze hardware, tj. techniku od jedné společnosti a operační systém a další programy včetně antivirových od společností jiných. V případě Apple nikoliv. Zakoupený počítač již obsahuje programy dodané přímo jeho výrobcem. „Na první pohled jsou však počítače Apple designově zcela odlišné, a získávají si tak ty, kteří se chtějí odlišit,“ komentuje vzhled počítačů Apple marketingový manažer Gopasu, Daniel Walterstein.

Počítačová škola Gopas, která se stala autorizovaným tréninkovým centrem Apple, připravila tři základní kurzy. Ti, kteří se chtějí seznámit s operačním systémem Mac OS X, naučit se jeho základy, práci s okny či konfigurovat uživatelské účty a spravovat soubory, mohou využít jednodenního kurzu Základy Mac OS X. Tří a čtyřdenní kurzy zaměřené na podporu uživatelů operačního systému Leopard a správu či údržbu sítí využijí ti, kteří potřebují proniknout do problematiky Apple hlouběji. V brzké době plánuje vypsat kurzy na oblíbenou aplikaci Final Cut Pro či vývoj aplikací pro iPhone.

Byl pro vás článek přínosný?