Hlavní navigace

Grafické karty zdražují

7. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Nvidia
Společnost Asus upozorňuje na nárůst cen grafických karet a dalších počítačových komponentů.

Ohromný zájem a nízké zásoby grafických karet GeForce RTX řady 30 (Nvidia) a Radeon RX řady 6000 (AMD) po jejich vydání loni na podzim vedly k tomu, že ceny prakticky veškerých grafik vyletěly nepříjemně nahoru.

Situaci ještě vyšponoval boom na trhu kryptoměn, ovšem pozor. Zdá se, že bude ještě hůř. Marketingový manažer společnosti Asus Juan Jose Guerrero na sociálních sítích upozornil, že ceníkové ceny jejich produktů se zkraje nového roku dále zvýší. Bude to prý dáno nárůstem cen „součástek, provozních nákladů, nákladů na logistiku a výší cel“.

Dle Guerrera společnost pracovala s dodavateli a obchodními partnery na tom, aby nárůst minimalizovali, současné dění a změny na trhu však označil za „bezprecedentní“.

Nárůst přitom není zrovna malý.

příloha_ovladnete_sva_data

Například server WCCFTech vysledoval u online prodejce Newegg nárůst ceny grafické karty Asus ROG Stric Radeon RX 6800 XT LC na 1080 dolarů oproti zaváděcím 900 dolarů či karty Asus TUF Radeon RX 6800 XT na 970 dolarů z původních 810 dolarů. V obou případech tedy v přepočtu o více než 3000 korun. Podobné nárůsty lze vysledovat i u jiných prodejců a u jiných produktů.

Uvážíme-li pozici společnosti Asus coby jednoho z největších výrobců počítačových komponentů na světě, pokud ten zvyšuje ceny svých produktů kvůli navýšení nákladů na logistiku a celních tarifů, je třeba se připravit na to, že podobně mohou brzy reagovat i další výrobci.

Byl pro vás článek přínosný?