Hlavní navigace

Greenpeace: Nokia nejekologičtějším výrobcem elektroniky

Sdílet

Společnost Greenpeace 7. ledna uveřejnila novou, již třináctou verzi svého Průvodce zelenější elektronikou. Ten zahrnuje žebříček významných výrobců elektroniky z hlediska jejich ekologického přístupu.

Greenpeace v Průvodci zelenější elektronikou hodnotí konkrétně 18 nejvýznamnějších producentů elektroniky ve třech hlavních kategoriích:

-    používání toxických látek,
-    zpětný odběr a recyklace výrobků,
-    ovlivnění klimatu jak výrobou, tak samotnými produkty.

První takovéto hodnocení mezinárodní ekologická organizace Greenpeace vydala v srpnu 2008 a žebříček firem aktualizuje jednou za čtvrt roku.

Co se týká toxických materiálů, zaměřuje se Greenpeace především na obsah polyvinylchloridu (PVC) a na obsah bromovaných (BFR) a chlorovaných zpomalovačů hoření (CFR). PVC samotné není škodlivé, ale při jeho výrobě a likvidace vznikají toxické látky jako dioxiny a karcinogenní sloučeniny chloru například polychlorované bifenyly a hexachlorbenzen. Halogenované zpomalovače hoření mají tendenci akumulovat se v živých organismech a mohou ovlivnit vývoj nervové soustavy či kostry. Při svém hodnocení Greenpeace vychází z informací uvedených na webových stránkách výrobců.

Aktuální pořadí je následující:

1. Nokia
2. Sony Ericsson
3. Toshiba, Philips
4. Apple, LG Electronics, Sony, Motorola, Samsung
5. Panasonic
6. Hewlett-Packard
7. Acer, Sharp
8. Dell
9. Fujitsu
10. Lenovo
11. Microsoft
12. Nintendo

Nejvyššího hodnocení dosáhla již po sedmé v řadě společnost Nokia. Její produkty obsahují minimum škodlivých látek, body dostala také za nízkou produkci skleníkových plynů a za komplexní program zpětného odběru dosloužilého zboží. Na druhém místě se s výrazným náskokem před ostatními společnostmi umístil Sony Ericsson s nejlepším hodnocením za přísná pravidla používání chemikálií. Jeho celkové skóre však snižují body dosažené v kategorii zpětného odběru a recyklovatelnosti výrobků. O třetí pozici se dělí Toshiba a Philips, nejvíce bodů obě společnosti dostaly v kategorii používání toxických látek. Na čtvrtém místě se se stejným počtem bodů umístilo hned několik společností, jediná Apple se na však tuto pozici vyšplhala ze zadních příček žebříčku. Jako poslední již tradičně skončilo Nintendo.

Kompletní Průvodce zelenější elektronikou  s detaily o bodování jednotlivých výrobců je k dispozici ke stažení z webových stránek organizace Greenpeace.

Byl pro vás článek přínosný?