Hlavní navigace

Gyroskopy ve smartphonech mohou být zneužity jako mikrofony (2.)

19. 8. 2014

Sdílet

 Autor: Sunnysoft
Badatelé ze Stanford University ve spolupráci s bezpečnostní firmou Rafael objevili možnost využití gyroskopu ve smartphone jako mikrofonu, což by se dalo potenciálně zneužít pro odposlouchávání.

Předchozí díl

Pomocí speciálního softwaru na rozpoznávání zvuku byl tým badatelů schopen zaznamenat sem tam nějaké slovo, ale i třeba pohlaví mluvčího. Což ani zdaleka nedosahuje kvalit klasického mikrofonu. Na druhou stranu bylo účelem projektu spíše jen dokázat koncept, a ne jeho perfektní implementaci. Navíc členové týmu uvedli, že nejsou experty na rozpoznávání hlasu.

Hlavním bezpečnostním problémem, který při využívání gyroskopu vyvstává, je fakt, že zařízení může být potenciálně zneužito k odposlouchávání bez vědomí uživatele. Aplikace pro smartphone využívající mikrofon si musí k tomuto účelu vyžádat vaše povolení. Neexistuje však žádné takové povolení pro využití základního senzoru typu gyroskopu.

příloha_ovladnete_sva_data

Některé platformy, jako iOS, omezují frekvenci gyroskopu na 100 Hz, díky čemuž je pro zachycování zvuku nepoužitelný. Podle badatelů neexistuje důvod, proč by hra měla vyžadovat frekvenci gyroskopu na úrovni 200 Hz, jakou získáte s Androidem. Tým doporučil Googlu, aby frekvenci u Androidu buďto snížil, nebo donutil vývojáře aplikací žádat o povolení k využívání senzoru.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?