Hlavní navigace

Hackeři zaútočili na ImageShack, Symantec, PayPal a další

6. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © kentoh - Fotolia.com
Různé skupiny hackerů oznámily, že se narušily servery služby ImageShack, servery firmy Symantec a servery PayPalu. S ohledem na výročí Dne Guye Fawkese bylo možno očekávat další útoky.

Skupina hackerů, která si říka HTP, v neděli oznámila, že kompromitovala webové servery, databáze MySQL, směrovače a servery pro správu služeb ImageShack a yfrog. Obě nabízejí webový hosting obrázkům a fotografiím a těchto služeb využívá velké množství lidí.

„ImageShack jsme měli od základu pod palcem už dávno,“ napsali hackeři ve svém sdělení. „Po dobu několika let jsme měli pod kontrolou veškeré adresáře serverů, směrovače, ale i fyzickou kontrolu nad každým serverem, který vlastnili.“ Jejich sdělení obsahuje zdrojový kód stránek, konfigurační soubory, informace o databázi, interní adresy IP a spoustu dalších důležitých dat, které se jim podařilo ukrást ze serverů ImageShacku. „ImageShack byl vybrán proto, abychom vyzkoušeli, jestli společnost posílila bezpečnost systémů po napadení serverů a narušení jejich bezpečnosti v roce 2009,“ dodávají hackeři.

ImageShack se k události nevyjádřil. Ve stejném příspěvku skupina hackerů s názvem HTP uvádí, že servery na které dále zaútočila patří společnosti Symantec. Uniklé údaje údajně obsahují informace, které pochází z databází společnosti Symantec. Jsou v nich stovky jmen včetně emailových adres a zakódovaných hesel uživatelů. Mnoho těchto emailů má příponu @symantec.com.

„Symantec se má před takovými sděleními na pozoru,“ uvedla pro Katherine Jamesová, tisková mluvčí společnosti. „Každé upozornění bereme vážně a každý incident pečlivě vyšetřujeme. Naší prioritou je se ujistit, že informace o našich uživatelích jsou nadále v bezpečí. Momentálně tato tvrzení vyšetřujeme a do uzavření kontrol se k tomuto nebudeme vyjadřovat,“ dodává.

V neděli hackeři sdružující se ve skupině Anonymous pozměnili několik webových stránek, například několik stránek patřící zpravodajství NBC, oficiální stránky Lady Gaga a několik australských webových stránek.

V pondělí skupina rovněž oznámila, že se jim podařilo napadnout službu PayPal a soubor s informacemi o uživatelských účtech z databází umístili na web privatepaste.com. Dokument však byl záhy odstraněn. „Tuto událost vyšetřujeme, ale do dnešního dne jsme nebyli schopni odhalit důkazy, které by podobné akci nasvědčovaly,“ uvedl na Twitteru Anuj Nayyar, hlavní tiskový mluvčí společnosti. PayPal se k události již dále nevyjádřil.

Hnutí Anonymous připravovalo několik útoků k protestům naplánovaným na 5. listopadu, který je hlavně v Anglii znám jako Den Guye Fawkese. Hnutí Anonymous používá masku Guye Fawkese z filmu „V jako Vendeta“ jako jeden ze svých symbolů.

Guy Fawkes byl anglický voják, který se spolu s dalšími komplici pokusil 5. listopadu 1605 uskutečnit teroristický útok na tehdejšího krále Jakuba I. Jeho čin byl však včas odhalen a Fawkes byl následně uvězněn a popraven za velezradu a pokus o vraždu. V souvislosti s tímto dnem se očekávají další útoky hackerů z hnutí Anonymous, podle některých zdrojů například i na sociální síť Facebook.

Byl pro vás článek přínosný?