Hlavní navigace

HAL3000 ION 2

13. 3. 2011

Sdílet

www.hal3000.cz Tradiční český producent osobních počítačů přišel na trh se zajímavým strojem, jehož krabice je označena názvem ŠampION 2. Koncepčně se jedná o tzv. nettop, tedy ...

www.hal3000.cz

Tradiční český producent osobních počítačů přišel na trh se zajímavým strojem, jehož krabice je označena názvem ŠampION 2. Koncepčně se jedná o tzv. nettop, tedy netbook zabalený do desktopové „krabice“. Co takový nettop dokáže a k čemu všemu se hodí?
Nejprve se podívejme na suché technické parametry tohoto zvláštního zařízení. Mezi „vnitřnostmi“ se nachází netbookový dvoujádrový procesor Intel Atom D525 běžící na frekvenci 1,8 GHz, dále 3 GB DDR3 paměti a grafické řešení nVidia ION II GT218, od něhož je ostatně odvozen i název celého stroje.
Ten je postaven na hardwarovém základu společnosti Asus s poněkud kostrbatým označením S1-AT5NM10E, od něhož převzal i vnější design. Ten je tvořen pohlednou matně černou a kompaktní „bednou“, na níž se ještě skví logo původního výrobce. Její velikost je 267 × 68 × 196 mm, což až na tloušťku víceméně odpovídá průměrnému netbooku.
V podání Asusu se však jednalo o holé řešení, které jeho český protějšek doplnil a poupravil. Kromě paměti (rozšiřitelné až na 4 GB) doplnil třeba pevný disk o kapacitě 500 GB se 7200 otáčkami.
Nyní se zaměřme na konektivitu. Začneme z přední strany zařízení, na níž se (šikovně ukryté) nacházejí klasické audio konektory (pro reproduktory/sluchátka a mikrofon), dále pak dva rychlé USB 3.0 konektory, FireWire i čtečka paměťových karet. Zezadu je nabídka ještě pestřejší: od vlevo umístěné zdířky pro napájecí kabel přes HDMI, VGA výstup a zámek zařízení až ke čtyřem slotům USB 2.0, síťovému konektoru a šesti barevně odlišeným výstupům pro vysoce kvalitní osmikanálový zvuk. Jak vidno, konektivita stroje je pro běžné účely naprosto vyhovující.
K přenosu dat mezi více zařízeními je ION 2 vybaven technologií Bluetooth 3.0. Pro připojení k síti je k dispozici buď síťová karta pro pevné LAN připojení (10/100/1000 Mbps), nebo Wi-Fi 802.1 1 (b/g/n).
V průběhu testu jsme ocenili zejména multimediální schopnosti počítače. Filmy, hudba a hry – přesně pro tyto účely byl tento počítač stvořen. Klíčem k úspěchu je zde propojení hardwaru se softwarem, tedy s operačním systémem Windows 7, respektive s jeho funkcí Windows Media Center. Ta uživateli umožňuje v intuitivním prostředí přehrát hudbu nebo film, případně prezentaci z vlastních fotografií. Přes HDMI připojíte počítač k HD televizoru a poté si už můžete užívat obraz v HD rozlišení.
Další specialitou, převzatou od ASUSu, je rozhraní s názvem Express Gate. Jedná se o alternativu „velkého“ operačního systému, která naběhne v pěti vteřinách. V tomto rychlém rozhraní jste schopni plnohodnotně pracovat s médii, internetem nebo programem Skype.
Účelem Express Gate je samozřejmě ušetřit uživateli čas, ale není to účel jediný. Z ekonomického i ekologického hlediska je důležitá i úspora energie. Navíc se přímo ve skříni počítače nenachází zdroj (i proto jsou možné tak malé rozměry), ten je umístěn v napájecím kabelu, jak jsme zvyklí u klasických notebooků. Maximální spotřeba zařízení činí 65 wattů, při běžné práci se navíc spotřeba podle našeho měření snižuje zhruba na polovinu.
Dalším problémem, který ION 2 vyřešil, je hlučnost. Tu uživatel pocítí pouze na začátku spouštění počítače. Poté se „hluk“ vydávaný dvojicí ventilátorů ustálí na hodnotě mezi 27 a 30 decibely.
HAL3000 ION2 nás překvapil především slušným výkonem v oblasti zpracování multimédií, ale směle bychom stroj doporučili i těm, kteří hledají univerzální zařízení pro práci. S notebooky má nettop společnou úsporu energie a mobilitu, s desktopem zase lepší konektivitu a možnost upgradu.

Specifikace

Procesor: Intel Atom D525 (dvoujádrový)
Paměť: 3 GB DDR3
Grafická karta: nVidia ION II GT 218
Pevný disk: 500 GB 7200 ot./min.
Konektivita: 2× USB 3.0, 4× USB 2.0, HDMI, osmikanálový zvuk, výstup pro sluchátka a mikrofon, LAN, čtečka paměťových karet, Bluetooth 3.0, Wi-Fi 802.1 1 (b/g/n)
Rozměry: 267 × 68,3 × 196,6 mm

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku