Hlavní navigace

Hardwarová ochrana pro web

16. 1. 2007

Sdílet

Sophos, známý hlavně pro svůj bezpečnostní software, proniká také hlouběji do světa hardwarového zabezpečení – na trh nyní přináší i zařízení pro filtraci obsahu na webu.

Sophos, známý hlavně pro svůj bezpečnostní software, proniká také hlouběji do světa hardwarového zabezpečení – na trh nyní přináší i zařízení pro filtraci obsahu na webu.

WS1000 je primárně navržen pro vzdálenou správu, jde přitom vůbec o první hardware společnosti orientovaný přímo na web (zařízení pro zabezpečení e-mailu však už firma má). K blokování hrozeb, jako jsou trojští koně, adware, spyware či viry, primárně pronikajících do systému prostřednictvím internetových prohlížečů, využívá řadu bezpečnostních technik a směřuje do segmentu menších s středních firem (Sophos sám udává číslo mezi 100 až 1 500 uživateli na zařízení).

Mezi zmiňované bezpečnostní techniky patří hlavně sofistikované filtrování URL adres (ty se porovnávají s integrovanou databází), které nejenže blokuje známé škodlivé webové stránky, ale rovněž se snaží předcházet následným pokusům o stažení škodlivého kódu z nich. Mimoto WS1000 využívá technologii společnosti pro sledování aplikací, která umožňuje úplnou blokaci či jen spouštění pod drobnohledem určených typů programů.

Bezpečnostní zařízení WS1000 od Sophosu nabízí přehledné rozhraní pro vzdálenou správu, v němž figuruje celá řada ukazatelů a ovládacích prvků (větší obrázek).


Sophos se tak, hnaný poptávkou, postupně dostává na trh s hardwarem. Již minulý rok totiž přišel se zařízením pro zabezpečení e-mailu či softwarovým IPS (Intrusion-Prevention System), u nějž umožnil integraci do dedikovaného hardwaru. Cena WS1000 variuje v závislosti na počtu chráněných počítačů, typicky se však bude pohybovat okolo 2 130 Kč za uživatele, plus přibližně 113 000 Kč za samotné zařízení. To zahrnuje on-line aktualizace i neustálou podporu.

Foto: Sophos

 

Byl pro vás článek přínosný?