Hlavní navigace

Harman Kardon HKTS 60

1. 9. 2010

Sdílet

www.harmanshop.cz , cena: 19 890 Kč Občas se zdá, že vývoj ve středním a vyšším segmentu sestav kompaktních reproduktorů pro domácí kino ustrnul. Řada modelů je na trhu přinejm...

www.harmanshop.cz , cena: 19 890 Kč

Občas se zdá, že vývoj ve středním a vyšším segmentu sestav kompaktních reproduktorů pro domácí kino ustrnul. Řada modelů je na trhu přinejmenším dva či tři, někdy dokonce i pět let. Je to svým způsobem pochopitelné – zájemci o kompaktní řešení domácího kina často raději zvolí kompletní sestavu (buď typu vše v jednom, nebo některý z „balíčků“ nabízených renomovanými výrobci reproduktorů či receiverů). Naopak ti, kdo chtějí domácí kino schopné relativně kvalitního stereo přednesu, sáhnou po sestavě klasických sloupových a regálových reproduktorů se všemi akustickými výhodami klasické konstrukce a architektonickými nevýhodami značných rozměrů.
Podmnožina zájemců o kvalitní kompaktní reprosoustavy 5.1 je díky tomu relativně malá – tvoří ji jednak ti, kdo se nemohou smířit s obřími rozměry klasických sestav a dále ti, kdo (vcelku správně) usoudili, že pro stereo poslech je vhodná stereo sestava a pro domácí kino kvalitní kompaktní set, určený pro – světe div se – domácí kino (může se zdát zvláštní mít v jedné místnosti jak kompletní stereosystém, tak kompletní řešení domácího kina). Pokud si ale nemůžete dopřát luxus samostatné poslechové (či prostě jiné) místnosti pro stereo, je to vlastně velmi prozíravé řešení (vystačíte si patrně s levnějším systémem domácího kina a investujete-li ušetřené peníze do sterea, může být výsledek výrazně lepší než snaha poslouchat kvalitní audio na drahém domácím kinu.
Výhodou nových HKTS 60, které v nabídce Harman/Kardon nenahrazují předchozí model HKTS 11, je, že jsou posazeny spíše o něco výše a dokáží uspokojit obě zmíněné skupiny – tedy jak ty, kdo trvají na kompaktním řešení a nechtějí se vzdát kvalitního zvuku, tak náročnější zákazníky hledající solidní 5.1 systém, jemuž bude sekundovat (či naopak) špičkové stereo. Celá sestava se konstrukčně poměrně významně liší od předchozí generace – satelity sice nadále mají uspořádání s jedním výškovým reproduktorem s hliníkovou kalotou a dvěma středobasovými měniči – ty ale mají zcela novou konstrukci třípalcové ploché membrány s voštinovou strukturou a povrchem z uhlíkových vláken. Tato změna společně s dvouapůlpásmovým zapojením výhybky znamená lepší výkon i směrovost satelitů, které zvládnou až 120 W výkonu zesilovače při osmi ohmech. Zcela nový je též výrazně menší subwoofer s dvaceticentimetrovým reproduktorem a výkonem 200 W – zmenšení se na síle, přesnosti a pevnosti basů ale rozhodně negativně neprojevilo, odlišná konstrukce naopak odvádí lepší práci (že kvalita a možnosti subwooferu nesouvisí s jeho velikostí, to dokazuje už řadu let značka velodyne).
Z hlediska designu byl u HKTS 60 zvolen jednoduchý zaoblený tvar satelitů v černém či stříbrném lesklém laku, který je sice magnetem na prach, ale dobře se páruje s obvykle leskle černými rámečky současných LCD a plazmových televizorů. Poněkud nás ale zarazila konstrukce integrovaných podstavců sloužících při položení satelitů přímo na nábytek – ty působí poněkud křehkým a vratkým dojmem. Možná má ale toto částečné „odpružení“ pozitivní vliv na kvalitu zvuku. V balení samozřejmě naleznete držáky pro upevnění na stěnu a dokoupit lze i tvarově odpovídající sloupové podstavce pod satelity.
Celá sestava je zvukově velmi dobře vyvážená a s ohledem na malé satelity dokáže překvapit přednesem nejen v horním, ale i středním pásmu – díky tomu ji lze použít jak pro poslech řady hudebních žánrů, tak zejména hudebních DVD či Blu-ray disků. Kde ale HKTS 60 doopravdy září, to jsou filmy: lokalizace prostoru je příkladná, stejně jako zvukový detail či dojem z basové složky přednášené subwooferem. Satelity mají při použití receiveru střední třídy (výkon kolem 90 až 110 W na kanál při osmi ohmech) obvykle dostatečnou rezervu i při vyšší hlasitosti.

Harman/Kardon HKTS 60 BQ

5.1 sestava s aktivním subwooferem
Frekvenční rozsah (celé sestavy): 45Hz–20 KHz
Doporučený výkon zesilovače: 10 až 120 W na kanál
Satelity a centr: 2× středobasový 75mm měnič, 1× 25mm výškový měnič
Satelity: 299 × 110 × 88 mm včetně podstavce, 1,5 kg
Centr :110 × 272 × 88 mm, 1,45 kg
Subwoofer: 200 W aktivní, 200mm měnič, 353 × 267 × 267 mm, 9 kg
Další: držáky na stěnu součástí, stojany lze dokoupit

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku