Hlavní navigace

HDMI vs. DisplayPort: Který standard je lepší? (1.)

18. 3. 2013

Sdílet

 Autor:
Nejpoužívanějšími rozhraními pro přenosy videa a zvuku jsou HDMI a DisplayPort. Obě mají své pro a proti, takže není jednoduché mezi nimi vybrat.

Standardní rozhraní HDMI je pro audiovizuální přenosy velice oblíbené. Jde o nejobvyklejší digitální spojení, které naleznete v televizorech, set-top boxech, Blu-ray přehrávačích, A/V přijímačích, herních konzolích, kamerách i digitálních fotoaparátech. A abychom nezapomněli, začíná se objevovat i v některých chytrých telefonech.

Integrovaný HDMI port naleznete i ve většině stolních počítačů i notebooků spotřebitelské úrovně. Žádný dnešní all-in-one počítač není kompletní bez HDMI vstupu, který vám umožní k počítači připojit herní konzoli nebo set-top box, takže jeho displej můžete využít pro více účelů.

HDMI je zkrátka všudypřítomný. Až tak všudypřítomný, že bychom měli málem tendenci ignorovat další A/V standard: DisplayPort. Přestože tento konektor naleznete vedle HDMI v mnoha nejnovějších dedikovaných GPU čipech i v noteboocích cílících na business uživatele, už ne tak často se nachází v počítačích s Windows zaměřených na spotřebitele.

Jak HDMI, tak DisplayPort dokážou odeslat HD videa a audio ze zdrojového zařízení na displej. Takže jaký je vlastně mezi nimi rozdíl? Je jedno z těchto rozhraní lepší či flexibilnější než to druhé? Na tyto otázky se pokusíme odpovědět v našem srovnání jejich specifik a typických možností využití. Nejprve se však podíváme, jak se tyto standardy objevily a jaké entity je spravují.

Něco málo z nedávné historie

HDMISpecifikace standardu HDMI (High Definition Multimedia Interface – multimediálního rozhraní s vysokým rozlišením) byly vymyšleny před 10 lety šesti velkými firmami z oblasti spotřební elektroniky: Hitachi, Panasonicem, Philipsem, Silicon Image, Sony a Toshibou. V dnešní době na ně dohlíží společnost HDMI Licensing, LLC, dceřiná společnost Silicon Image. Výrobci musejí za integraci HDMI do svých produktů odevzdávat licenční poplatek.

Specifikace DisplayPortu byla vyvinuta (a je ovládána) asociací VESA (Video Electronics Standard Association), což je obrovské konsorcium výrobců od AMD po ZIPS Corporation. DisplayPort zažil svůj debut o něco později jako HDMI – v roce 2006 – přičemž byl součástí snažení o náhradu mnohem starších standardů VGA (Video Graphics Array, analogového rozhraní představeného v roce 1987) a DVI (Digital Video Interface, které je na světě od roku 1999). Tyto standardy byly primárně používány pro počítačové displeje. Za DisplayPort nemusejí producenti platit žádný poplatek.

příloha_ovladnete_sva_data

Je zajímavé, že ze šesti podniků zodpovědných za tvorbu HDMI nejsou členskými společnostmi VESA pouze dvě: Hitachi a Philips.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?