Hlavní navigace

Heureka má konkurenci, přichází Google Nákupy

25. 11. 2011

Sdílet

 Autor: © Helder Almeida - Fotolia.com
Google tento týden v ČR oficiálně spustil další lokalizovanou vyhledávací službu s názvem Nákupy Google, která je dostupná na adrese google.cz/nakupy.

Služba Nákupy je dalším přírůstkem v oblasti dnes populárních srovnávačů cen. Jejím hlavním cílem má být ale poskytovat důležité informace o dotazovaném zboží, podobně jako třeba srovnávače Heureka, Nejlepší ceny, Srovnáváme a podobně. Nákupy Google nabídnou v rámci svého uvedení, zboží od nejvýznamnějších internetových obchodů (e-shopů) v Česku, zejména z oblasti elektroniky, jež bývá z vánočních dárků nejoblíbenější.  Česká republika je čtrnáctou zemí na světě, v níž je tato služba zpřístupněna.

Služba Nákupy Google uživatelům pomáhá s hledáním informací o produktech, cenách i konkrétních prodejcích, u nichž si mohou zboží zakoupit. Uživatelé tak na jednom místě dostanou přehledné srovnání včetně popisů výrobků.

Nákupy Google nechtějí být prodejním kanálem, ale pouze zdrojem či zprostředkovatelem informací. Ve srovnání s funkcí Nakupování, jež byla uživatelům ve vyhledávači dostupná doposud, Nákupy Google obsahují i přímé informace od partnerských obchodníků, které jsou mnohem detailnější a nabízejí i recenze. Zároveň je možné nově využít službu “Doprava zdarma” nebo možnost vyfiltrovat pouze “Nové zboží”.

Samotný nákup probíhá na portálech obchodníků, kteří informace do databáze sami poskytují, protože jim na webové stránky přivádí další zákazníky. Obchodníci mohou do služby vstoupit zdarma, pro předání informací stačí využít “Merchant Center” google.cz/merchants (Centrum pro obchodníky). Mezi první české partnery se zařadili například Alza.cz, Kasa.cz, Mall.cz nebo 123shop.cz. Nákupy jsou, jak je u Googlu už zvykem, ve fázi beta, takže lze očekávat průběžná zlepšování a postupné přibývání monitorovaných e-shopů a také rozšiřování oblasti pokrytí.

Pro hledání informací o výrobcích a cenách stačí zadat přímý odkaz google.cz/nakupy nebo po zadání dotazu na zboží ve Vyhledávači Google své hledání upřesnit kliknutím na záložku “Nákupy” v levém postranním panelu.

Byl pro vás článek přínosný?