Hlavní navigace

Huawei představil konkurenci Raspberry Pi

26. 4. 2017

Sdílet

 Autor: Huawei
Minipočítač na desce HiKey 960, který vyvíjejí společnosti Google, ARM, Huawei, Archermind a LeMaker, využívá nejnovější Android 7.1 a v budoucnu i některé mutace Linuxu.

Android běžící doslova pekelnou rychlostí. To slibují tvůrci speciálního minipočítače na jedné desce. Zahrnuje v sobě nejnovější procesory i grafické jednotky. Výrobci předpokládají, že by mohl sloužit nejen jako klasické výpočetní zařízení, ale také jako nástroj pro testování různých ovladačů pro příslušný operační systém.

HiKey 960 se může podle výrobců využít k vytváření různých robotů, dronů a jiných chytrých zařízení. Počítá se s ním ale primárně jako s „PC na Androidu“ a jako s testovacím systémem pro vývojáře mobilních aplikací.

Novinka nabídne výkon srovnatelný s nejnovějšími smartphony a tablety. Obsahuje osmijádrový čip Huawei Kirin 960, který zahrnuje čtyři vysokovýkonná jádra ARM Cortex-A73 a čtyři jádra Cortex-A53 s nízkou spotřebou energie. Kirin 960 byl mimo jiné využitý například v smartphonech Huawei Mate 9, které byly uvedé na trh vloni koncem roku.

Zařízení HiKey 960 obsahuje 32GB úložné kapacity a 3 GB of LPDDR4 RAM. Dále zahrnuje grafickou jednotku Mali-G71 schopnou pracovat se 4K grafikou a postavenou na architektuře ARM Bitfrost. Má i jeden slot HDMI 1.2a.

Pro konektivitu využívá dual-band 802.11 b/g/n/ac Wi-Fi a Bluetooth 4.1. K dispozici je i slot PCIe m.2, který dovoluje připojit další rozšiřující paměťové či komunikační moduly, a také porty pro připojení např. kamery.

Na vývoji se podílí i Linaro, což je organizace, zabývající se vývojem softwarových balíčku pro operační systém Android a čipovou architekturu ARM.

George Grey, výkonný ředitel firmy Linaro, nedávno tvrdil, že je smutné, že vývojáři  pro Android museli kódy pro své programy psát na platformách x86. Vyzval zároveň společenství, aby se vytvořil superrychlý počítač, který by umožnil vytvářet aplikace pro platformu ARM právě na systémech, které tuto architekturu nativně využívají.

příloha_ovladnete_sva_data

Intel svou podporu Androidu na procesorech x86 omezil a sám mobilní procesory už nevyrábí.

Na trh v Evropě by se měl HiKey 960 dostat už během příštího měsíce za cenu převyšující 200 eur.

Byl pro vás článek přínosný?