Hlavní navigace

Hitachi uvádí disky s rekordní hustotou 1 TB na plotnu

7. 9. 2011

Sdílet

Společnost Hitachi Global Storage Technologies včera oznámila, ze začíná dodávat pevné disky s kapacitou 1 TB na plotnu.

Nasazení nové technologie umožní vytvářet nejen tenčí, ale i úspornější a rychlejší pevné disky. Technologie je nyní dostupná u modelů z řady Deskstar, Travelstar a Cinemastar v kapacitách od 250 GB po 1 TB. Nové disky budou mít výšku jen 7 mm, díky čemuž by měly najít uplatnění nejen v počítačových systémech, kladoucích důraz na úsporu místa, ale třeba i v set top boxech a dokonce i lehkých noteboocích.

Právě pro segment ultratenkých a lehkých notebooků je určen 2,5“ model Travelstar Z5K500 s 5200 otáčkami, který nabídne hustotu zápisu az 636 Gb na čtvereční palec. Do stolních PC jsou pak určeny nové 7200 otáčkové modely Deskstar 7K1000.D a 5200 otáčkové 5K1000.B. Ty využívají rozhraní SATA III a disponují cache o velikosti 32 MB.

Hitachi dále využilo v discích technologii CoolSpin, která umožňuje snižovat otáčky při nevyužití a tak ušetřit až 15 % energie. CoolSpin má optimalizovat rychlost motoru pro zajištění optimálního vyvážení výkonu, spotřeby a také hlasitosti.

Nové disky Hitachi Cinemastar 7K1000.D a 5K100.B jsou pak zaměřeny na trh s televizory a DVD rekordéry, které umožňují uklání záznamu. Právě v oblasti spotřební elektroniky je zájem o jednoplotnové disky vysoký a Hitachi může zdvojnásobit kapacitu pro ukládaný obsah.

Dá se očekávat, že krok Hitachi budou následovat i další výrobci na trhu jako Seagate a Western Digital a také oni v dohledné době uvedou své modely se zvýšenou hustotou zápisu.

Byl pro vás článek přínosný?