Hlavní navigace

Hlásit úniky dat firmy nechtějí, raději zatloukají a zatloukají

25. 5. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Úniky dat mohou vážně ohrozit chod podniku a způsobit značné finanční ztráty včetně právních důsledků a poškození pověsti. Možná i proto řada firem nechce s tímto druhem kompromitace s veřejností podělit.

Podle údajů, které uveřejnila firma Atlas VPN, 42 % vedoucím IT pracovníkům bylo vedením firem doporučeno, aby v případě narušení bezpečnosti dat zachovali důvěrnost – jinými slovy, aby se o ní nikde mimo podnik nezmiňovali.

Setkali jste se někdy se žádostí ututlat bezpečnostní incident ve firmě?

Téměř třetina IT expertů se tak rozhodla učinit, i když věděli, že by mělo být nahlášené. Co se týče jednotlivých zemí, americké podniky byly v tomto nezodpovědném jednání premianty. Doporučení o zamlčení incidentu dostalo 71 % IT manažerů, a 55 % tak také učinilo.

Naopak nejzodpovědnější byly společnosti v Německu – z dotazovaných tamějších vedoucích pracovníků v oblasti IT bylo 35 % doporučeno zachovat mlčenlivost ohledně narušení bezpečnosti dat, ale pouze 15 % jej skutečně zamlčelo.

příloha_ovladnete_sva_data

Daniel Petrásek (Thein Digital): S přípravou udržitelného podnikání pomůžou i moderní technologie Přečtěte si také:

Daniel Petrásek (Thein Digital): S přípravou udržitelného podnikání pomůžou i moderní technologie

V britských podnicích byla mlčenlivost doporučena 44 % IT pracovníkům – a 36 % se tak následně i zařídilo. Ve Francii se utajení incidentu doporučilo pouze čtvrtině IT expertů, v Itálii pak 37 % IT manažerům a ve Španělsku 35 %.

Více než polovina společností se přitom v posledních 12 měsících s únikem dat setkalo, v USA dokonce tři čtvrtiny firem.  Ve Velké Británii to bylo 51 % podniků, v Německu a Itálii pak téměř 50 %. Nejméně náchylné ke kompromitaci dat pak byly firmy ve Francii – pouze 42 % z nich se setkalo s krádeží dat.

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.

Byl pro vás článek přínosný?