Hlavní navigace

Hledání nových léčiv za pomoci umělé inteligence

1. 5. 2019

Sdílet

 Autor: © Pixabay
Ve Velké Británii, i přes hrozbu brexitu, je stále bujarý trh se startupy i velkými IT firmami, jeden z nejpůsobivějších v Evropě. Zaměřuje se kupříkladu i na farmaceutický průmysl.

Gigant AstraZeneca se spojil s londýnským startupem BenevolentAI a započali tak dlouhodobou spolupráci, která má za využití umělé inteligence a strojového učení najít nové způsoby léčby pro chronickou nemoc ledvin a idiopatickou plicní fibrózu.

Partnerství zkombinuje dlouholeté zkušenosti a výzkum AstraZeneca s platformou BenevolentAI a její sítí kontextualizovaných vědeckých dat. Ty firmy využijí k identifikaci a průzkumu mechanismů těchto komplexních nemocí a odhalení nových léčiv.

Jméno BenevolentAI si mimochodem zapamatujte: velmi pravděpodobně o něm ještě uslyšíte. V posledních dvou letech se firmě podařilo uzavřít exkluzivní dohodu s firmou Janssen Pharmaceutica (součást Johnsson & Johnsson), objevila nový lék, který by mohl zpomalit nástup amyotrofické laterální sklerózy a stala se první AI společností, která zaměstnává manažera na pozici CMO (Chief Medical Officer).

příloha_ovladnete_sva_data

V roce 2018 se navíc společnosti podařilo získat na vývoj léčiv 115 milionů dolarů, což zvedlo valuaci společnosti na 2,1 miliardu dolarů a celkové finance na více než 200 milionů.

Počet AI startupů, které se pouští do vývoje léčiv a celkově farmaceutického a zdravotnického průmyslu roste, a není divu: v odvětví jsou peníze, zájem i možnost udělat něco dobrého pro svět.

Byl pro vás článek přínosný?