Hlavní navigace

Holografické disky slibují kapacitu 500 GB

28. 4. 2009

Sdílet

 Autor:
Společnost General Electric ohlásila další pokroky ve vývoji optických disků ukládajících data ve 3D formátu, tedy holograficky. Na jeden holografický disk se vejde přibližně 100 DVD.

Holografie je oblíbené téma, zejména ve sci-fi filmech a seriálech jsou častým motivem holografické mapy či 3D konference. Nicméně tato technologie má širší využití, již od 60. let se objevily první výzkumné práce popisující holografické uložení dat. Vývoj od té doby pokračuje, nicméně spotřebitelé zatím v rukou slibované 3D disky nemají.

General Electric ale nedávno ohlásil, že jeho vývojáři učinili průlom v mikroholografii a mají novou techniku holografického záznamu, která by měla přinést levné holo-disky s kapacitou 500 GB, přitom velikosti současných DVD či BD. Přístup GE se od dřívějších liší v tom, že využívá jednodušších a menších hologramů, přičemž tento způsob je více podobný tomu u současných optických disků.

příloha_ovladnete_sva_data


Jedním z velkých potíží při vývoji bylo najít vhodné materiály s dostatečnou světelnou odrazivostí, které by přitom byly nákladově přijatelné. Ty se ve vrstvě uspořádají do sestavy mikroskopických zrcadel, která odrážejí světlo laseru určitým způsobem odpovídajícím uloženým datům. Díky tomu holografické přehrávače přečtou DVD, Blu-ray i CD disky, přičemž je velmi pravděpodobné, že na DVD a CD budou umět i zapisovat.

Dobrou zprávou je, že odhadovaná cena za 1 GB při uvedení na trh by měla být 10 centů (~2 koruny), tedy desetina toho, co stálo na začátku Blu-ray. Horší už je, že na holografické disky si budeme muset počkat do roku 2011 až 2012.

Není zcela jasné, v jakém stavu je General Electric k Holography System Development Forum, což je sdružení zastřešující vývoj Holographic Versatile Disc (HVD), tedy jestli GE chce vývoj tohoto formátu podpořit, respektive jestli naopak nabízí konkurenční formát. Pravděpodobnější je však první varianta.


Holografický disk

Byl pro vás článek přínosný?