Hlavní navigace

Hotmail nabídne propojení účtu s konkrétním počítačem

27. 5. 2010

Sdílet

Hotmail, respektive Windows Live Mail, nabídne službu, která umožní svázat e-mailový účet s konkrétním počítačem. Uživatelé by tímto způsobem měli získat možnost ochránit svůj účet nebo nad ním v případě kompromitace opět získat kontrolu.

Üčet pochopitelně umožní přihlášení i z jiného počítače, ale z toho svázaného/původního půjde nastavení kdykoliv opět resetovat. Podobné možnosti nabízí již i GMail (viz např. článek GMail bude varovat uživatele před podezřelými aktivitami na účtu) či Facebook a uživatelé tuto funkčnost po Microsoftu vyžadovali. Microsoft chce ovšem svázat účet opravdu s konkrétním uživatelem/IP adresou, nikoliv jen řešit zjevně podezřelé aktivity typu neočekávaného přihlášení k účtu ze země na druhém konci světa.

Další ochranou bude svázání účtu s číslem mobilního telefonu, kam uživatel dostane SMS zprávou nové jednorázové heslo, pokud ztratí kontrolu nad účtem a nebude ji schopen obnovit. Tuto funkci budou moci použít např. všichni, kdo se připojují z nezabezpečených Wi-Fi hotspotů, internetových kaváren apod., kdy nelze vyloučit přítomnost malwaru typu keyloggerů.

Hotmail má také nabídnout funkci Trusted Sender, která vizuálně zvýrazní e-maily od důvěryhodných adresátů, např. bank. Microsoft zde taktéž nabídne Smart Screen Filter (ochrana proti phishingu) z Internet Exploreru 8 uživatelům nižších verzí MSIE, ale i jiných prohlížečů.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Každopádně se zdá, že konkurence mezi GMailem a Hotmailem urychluje zavádění nových funkcí, přirozeně ku prospěchu uživatelů - ačkoliv Microsoft i Google tvrdí, že nezávodí primárně s konkurencí, ale s podvodníky. A jakkoliv někteří uživatelé mají přirozeně pocit, že obě firmy by měly bezpečnostní funkce zavádět rychleji.

 

Byl pro vás článek přínosný?