Hlavní navigace

HP: Oddělení divize vyrábějící PC by stálo miliardy

30. 10. 2011

Sdílet

 Autor:
Jedním z důvodem, proč se HP rozhodlo, že neoddělí divizi vyrábějící osobní počítače, byla i vysoká cena oddělení.

Cena za oddělení by podle informací Tonyho Propheta, senior viceprezidenta pro operace v divizi PSG (Personal Systems Group) byla zhruba 1.5 miliardy dolarů jednorázově a další platby by ještě následovaly v budoucnu. Divize PSG společnosti HP vyrábí PC, notebooky, tablety a smartphony a v srpnu ohlásil Leo Apotheker, že plánuje její oddělení či dokonce prodej. Prophet tvrdí, že cena za oddělení by ale převážila všechny případné výhody.

Nicméně cena byla jen jedním z faktorů, který nakonec společnost Hewlett-Packard přesvědčil, že oddělení divize PSG není v jejím zájmu. Meg Whitmanová, nová CEO HP, prohlásila, že ponechání si této divize je v zájmu zákazníků a partnerů, akcionářů i zaměstnanců firmy.

Na zhodnocení dopadů oddělení divize PSG pracovalo zhruba 100 zaměstnanců. Dalším faktorem kromě ceny bylo i respektování přání zákazníků, kteří chtějí nakupovat IT infrastrukturu kompletně od jednoho výrobce, dodává Prophet.

Někteří podnikoví zákazníci HP totiž již dříve vyjádřili znechucení nad oznámeným plánem oddělit či prodat divizi PSG a tvrdili, že nechtějí nakupovat hardware od více dodavatelů, ale od jednoho, protože je to pro ně jednodušší. V takovém případě by pak možná kompletně zvolili i pro podnikové systémy někoho jiného, kdo může nabídnout kompletní portfolio řešení jako třeba Dell a oddělení PSG divize by možná poškodilo i podnikový byznys HP, který chtěl původně Leo Apotheker právě posílit. Analytici navíc tvrdí, že silný PC byznys umožňuje firmě HP nakupovat hardware levněji od dodavatelů a také jí to přináší silný logistický a distribuční řetězec, což jsou klíčové faktory i pro prodej tiskáren a podnikového hardwaru.

Prophet říká, že nyní již bylo ohledně PSG divize uděláno tolik kroků a rozhodnutí, že již není cesta zpět a rozhodnutí je podpořeno hlubokou analýzou, takže již nehrozí, že by HP znovu oddělení zvažovalo. Škoda, že Apotheker tedy úvahu o oddělení veřejně ohlásil bez těchto analýz, protože tím zbytečně znejistil zákazníky. Prodeje PC od HP nicméně i přes tuto nejistotu v posledním kvartálu rostly a HP dodalo ve Q3 celkem 16,6 milionu počítačů, což je meziroční nárůst o 5,3 %. Hodnota divize PSG podle analytiků se podle odhadu pohybuje kolem 8 miliard dolarů, i když trh s PC zažívá propad a je možné, že celková cena bude v čase kolísat. HP mimo jiné naznačilo, že chce v příštím roce dodávat na trh tablety s operačním systémem Windows 8 a také se chce pustit do výroby ultrabooků s tímto OS. Naopak budoucnost WebOS je nejasná a firma podle Propheta dosud zvažuje, jak s tímto operačním systémem dále naloží. Prophet také odmítl komentovat budoucnost tabletů TouchPad a také smartphonů s HP s tím, že zatím je na finální rozhodnutí ještě příliš brzy.

Byl pro vás článek přínosný?