Hlavní navigace

HP odsoudilo WebOS k pomalé smrti, tvrdí analytici

10. 12. 2011

Sdílet

Společnost HP se rozhodla udělat z WebOS open source projekt, ale podle analytiků je to jen pokračování cesty k zániku tohoto operačního systému.

Avi Greengart, analytik společnosti Current Analysis, říká, že HP si předáním kódu WebOS open source komunitě myje ruce nad nezdařeným projektem a je sice pěkné, že říká, že WebOS nyní bude dostupný pro každého, kdo o něj bude mít zájem a bude si s ním chtít hrát, nicméně bez silného zaštítění tento – paradoxně poměrně zdařilý mobilní OS – čeká cesta do zapomnění.

Kolem budoucnosti WebOS navíc zůstává i řada nezodpovězených otázek. HP sice tvrdilo, že bude i nadále aktivní v podpoře a vývoji WebOS, ale bližší informace nebyly zveřejněny a očekává se, že půjde jen o nejnutnější minimum podpory, protože tento OS je pro HP už spíše koulí na noze. Will Stofega, analytik IDC, říká, že by se hodně divil, kdyby někdo další chtěl v takového situaci do WebOS investovat a ani jeho dostupnost zdarma prý nepřiláká výrobce chytrých telefonů, aby po něm sáhli jako k alternativě k Windows Phone nebo Androidu. To potvrzuje i Greengart, podle kterého pro velké výrobce nebude WebOS nijak atraktivní. Chris Hazelton z The 451 Group říká, že jako jediného možného kandidáta, který by WebOS mohl využít, vidí LG. To se dívá po možnosti, jak vytvořit levný tablet ve stylu Kindle Fire, který by nebyl závislý na současných aplikacích a službách, ale je otázkou, zda s WebOS nedopadne stejně jako HP s TouchPadem. Další skupinou, která by po WebOS mohla sáhnout, jsou pak nejrůznější „bezejmenní“ čínští výrobci.

Kvalitní zaštítění je základem pro udržení si či získání nových vývojářů aplikací a to se WebOS zjevně nebude dařit a problém s vývojem dostatečného množství aplikací měl tento operační systém již od samého začátku svého vzniku. Poslední měsíce nejistot pak odradily i řadu těch, kteří WebOS fandili.

HP zatím ani nespecifikovalo, pod jakou open source licencí bude WebOS k dispozici, Jay Lyman, senior analytik společnosti The 451 Group, je přesvědčený, že to bude Apache licence. Ta je jednou z volnějších licencí a umožňuje vývojářům míchat původní a jejich vlastní kód a následně prodávat produkty, které obsahují takovýto mix kódů. HP ani neupřesnilo, kdy bude kód k dispozici, analytici očekávají, že pravděpodobně během prvního poloviny příštího roku.

V každém případě WebOS žádná atraktivní budoucnost pravděpodobně nečeká a i když je dlouhodobě recenzenty chválen za svoje možnosti a kvalitu, ani to zjevně nestačí k tomu prosadit se na tvrdě konkurenčním trhu.

Byl pro vás článek přínosný?