Hlavní navigace

HP rezignuje na vlastní cloud, přijme ten od Microsoftu

2. 12. 2015

Sdílet

 Autor: © boscorelli - Fotolia.com
Společnost Hewlett-Packard Enterprise (HPE) spojuje síly s Microsoftem, aby svým zákazníkům mohla nabídnout cloudovou platformu Azure. Projekt svého vlastního veřejného cloudu totiž ukončuje.

 Microsoft tak bude pro HPE „upřednostňovaným“ cloudovým partnerem a naopak, HPE se stane „upřednostňovaným poskytovatelem“ Azure služeb, uvedla šéfka HPE Meg Whitmanová.

Jinými slovy HPE bude nabízet nový hardware už integrovaný s platformou Azure a také bude vytvářet software, který bude využívat vlastností Azure. V praxi tak jde například o systém Hyper-Converged 250 for Microsoft Cloud Platform System Standard, což je appliance m která zahrnuje HPE ProLiant a služby Azure. 

HPE také samozřejmě zpřístupní ve všech svých serverech služby Azure, takže dosavadní zákazníci HP prý budou moci snado přecházet na hybridní cloudy s využitím Azure.

Podle pozorovatelů není překvapením, že se HPE spojila právě s Microsoftem a ne kupříkladu s Googlem nebo Amazonem. Obě společnosti už totiž úzce spolupracují v oblasti serverů a počítačů a zákazníkům společně nabízejí jak cloudové, tak lokální (on-premise) produkty.

„Microsoft sdílí náš pohled na hybridní IT řešení ve firmách,“ říká Whitmanová. Navíc, spojenectví s Microsoftem pro HPE nevylučuje případnou budoucí spolupráci s konkurencí.

Přesto jde o první konkrétní příklad toho, jak hodlá HPE vyhovět požadavkům svých zákazníkům na cloudové služby poté, co společnost ohlásila konec vlastního produktu Helion.

příloha_ovladnete_sva_data

HPE se tak v oblasti cloudu dává obdobnou cestou jako například Dell, která rovněž primárně spolupracuje s partnery.

Oproti tomu IBM nebo Oracle, se spoléhají na sebe, a budují vlastní cloudy. Dell navíc prodává vlastní infrastrukturní zařízení s předinstalovaným Azure softwarem, díky čemuž zákazníci mohou s cloudem pracovat flexibilněji v rámci vlastních datových center. Není tedy vyloučeno, že HPE by mohla nabídnout něco podobného.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku