Hlavní navigace

HP uvádí levný mininotebook s procesorem Via

10. 4. 2008

Sdílet

V poslední době se objevuje řada nových miniaturních notebooků od nejrůznějších firem, což svědčí o tom, že tento segment se živě rozvíjí. Nový model HP 2133 se liší v prvé řadě tím, že není postaven na platformě Intelu či AMD, ale tiká v něm čip C7-M od tchajwanské společnosti Via a má také displej s vysokým rozlišením.

V poslední době se objevuje řada nových miniaturních notebooků od nejrůznějších firem, což svědčí o tom, že tento segment se živě rozvíjí. Nový model HP 2133 se liší v prvé řadě tím, že není postaven na platformě Intelu či AMD, ale tiká v něm čip C7-M od tchajwanské společnosti Via.

Startovní cena HP 2133 Mini-Note PC má být pod 500 dolarů a bude dodáván s 8,9“ WXGA širokoúhlým displejem, který je v této kategorii díky svému rozlišení značně nadstandardní. Hlavní využití tohoto přístroje se předpokládá pro vzdělávací účely na trzích v Evropě, Severní Americe a části Asie, ale podle mluvčí HP bude vhodný i pro mobilní uživatele, kteří nemají vysoké nároky hardware počítače.

HP 2133 váží lehce přes kilogram, což je podle mluvčí HP méně, než řada klasických knih a startovní verze bude obsahovat procesor Via C7-M s frekvencí 1 GHz, 512 MB paměti, 4GB SSD disk a jako operační systém pak Novell SUSE Linux Enterprise Desktop. Existovat však budou i dražší verze a například za 599 dostanete model s procesorem na frekvenci 1,2 GHz, 1 GB RAM a pevným diskem 120 GB. Za 749 dolarů pak bude k dispozici nejvýkonnější verze s C7-M na 1,6 GHz, 2 GB RAM, Bluetooth modulem a šestičlánkovou baterií místo standardní tříčlánkové. Tento model pak bude také dodávám s operačním systémem Microsoft Windows Vista Business edition.

Podle analytika Richarda Shima z IDC udělala společnost HP tímto modelem chytrý tah a má možnost tím rozšířit své úspěchy na poli PC a notebooků do dalšího segmentu. Nový model od HP je podle něj zajímavý pro svoji cenu, pro procesor, jenž používá a také pro malou velikost.

V budoucnu by pravděpodobně v těchto noteboocích mohly být osazené i nové čipy od společnosti Via s kódovým označením Isaiah, které budou pinově kompatibilní s dosavadními procesory C7, ovšem nabídnou značně vyšší výkon a měly by být konkurencí pro procesory Atom od Intelu.
Nenechte si ujít:
Ultralevné notebooky za 4000 Kč dorazí brzy na trh, tvrdí Intel

Eee PC s Windows XP získá na atraktivitě

Další levný mininotebook přichází, tentokrát od ECS

Via předvádí nový procesor Isaiah

Procesory v roce 2008 - revoluce či evoluce?

Detaily o nízkoenergetických procesorech Atom od Intelu

Mini-Note HP 2133 bude dostupný již od poloviny dubna a kompletní recenzi na tento přístroj lze najít na stránkách amerického Computerworldu.

 

Byl pro vás článek přínosný?