Hlavní navigace

HP uvolnila dvě verze WebOS jako open source

4. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © HP
Kód verzí určených pro Ubuntu a otevřenou platformu byl na GitHubu zveřejněn minulý týden v pátek.

Společnost Hewlett-Packard zveřejnila hned dvě betaverze svého otevřeného operačního systému – jednu určenou pro vývojáře pracující s linuxovou distribucí Ubuntu a druhou pro vývojové prostředí „OpenEmbedded“, které by mělo umožnit portovat operační systém do nových zařízení.

Nová verze obsahuje 45 komponent WebOS zveřejněných jako open source a 450 tisíc řádků kódu. HP využil k zveřejnění licenci Apache 2.0, která podle názoru vývojového týmu HP patří v komunitě open source k nejliberálnějším a nejrozšířenějším.

Tým dále informuje o tom, že tato betaverze obsahuje i verzi systémového manažera WebOS, kterou lze spustit jako aplikaci v systému Ubuntu. Systémový manažer obsluhuje takové funkce systému jako zobrazení karet, spouštění aplikací, stavový řádek a další prvky uživatelského rozhraní. Fungují v něm také základní systémové aplikace jako kalendář nebo kontakty. Novinkou v této verzi je rozšíření o podporu aplikací vytvořených pomocí javascriptové platformy Enyo.

Podle názoru vývojářů HP je uvolnění verze webOS určené pro vestavěná zařízení přirozenou volbou, protože je v komunitě široce rozšířená, nabízí možnost kompilace pro nejrůznější vestavěné platformy a podporuje různé hardwarové architektury. Verze OpenEmbedded obsahuje mimo jiné i emulátor architektury ARM.

Obě verze byly zveřejněny na GitHubu a vývojový tým webOS vyzývá všechny vývojáře i ostatní členy komunity k diskusi nad dalšími funkcemi, objevenými chybami, možnými vylepšeními a harmonogramem dalšího vývoje.

Společnost HP oznámila uvolnění kódu svého mobilního operačního systému letos v lednu, kdy se rozhodla zastavit vývoj vlastních přístrojů s vlastním operačním systémem. Podařilo se jí hravě dodržet slíbený termín, protože první otevřený kód měl být k dispozici letos v září.

Vývojový tým přislíbil vydání další verze do konce září. To již ovšem nebude pod hlavičkou HP, ale v rámci nově vytvořené firmy Gram, která je stoprocentní dceřinou společností HP. HP podle všeho tomuto projektu věří, protože v současnosti shání tři desítky dalších zaměstnanců, kteří by se měli podílet na dalším vývoji webOS.

Byl pro vás článek přínosný?