Hlavní navigace

HTML5 se po osmi letech dočkal finální verze

31. 10. 2014

Sdílet

 Autor: © Victoria - Fotolia.com
Organizace World Wide Web Consortium (W3C) oznámila, že po více než osmi letech byly dokončeny práce na webovém standardu HTML5.

„Není tomu tak dávno, co byl internet pouze o prohlížení statických dokumentů. Dnešní web je však mnohem bohatší platformou,“ uvedl šéf W3C Jeff Jaffe.

I když vývojáři používají části standardu HTML5 již několik let, konečná verze specifikace jim zaručuje to, že kód, který vytvoří, bude bez problémů fungovat napříč platformami. „Nyní jsme dokončili stabilní verzi (HTML5), díky které může kdokoli vytvářet obsah, jenž bude zcela identicky zobrazován ve všech prohlížečích na různých platformách,“ řekl Jaffe.

V roce 1989 fyzik Tim Berners-Lee vytvořil finální verzi HTML jako prostředek k formátování a propojení psaných materiálů dohromady tak, aby byly přístupné přes internet.

příloha_ovladnete_sva_data

V následujících letech se internet stal pro miliardy lidí po celém světě hlavním zdrojem informací, filmů, hudby a dalšího obsahu. HTML5, jehož metodická příručka má přes 1370 stran, umožňuje vývojářům integrovat do webových stránek multimediální obsah a další funkce, aniž by se při tom museli spoléhat na speciální přídavky (plug-iny) pro prohlížeče.

HTML5 je tak dnes zajímavou alternativou, která umožňuje programovat webové aplikace běžící na různých platformách v jednom jazyku. HTML5 tak využijí například vývojáři, kteří tvoří obsah pro mobilních platformy typu Android či iOS, dodal Jaffe. Podle studie analytické společnosti Vision Mobile z tohoto roku využívá HTML spolu s JavaScriptem a CSS styly okolo 42 % mobilních vývojářů.

Hlavním tvůrcem HTML5 byl Ian Hickson, jenž je nyní zaměstnaný v Googlu a spolu s ním na standardu pracovali inženýři z Microsoftu, IBM, Apple a dalších více než šesti desítek společností. Podle W3C si tito lidé při tvorbě nového standardu vyměnili přes 45 000 e-mailů.

V současné době W3C pracuje na vývoji specifikací pro komunikaci v reálném čase a elektronické platby, přičemž vytváří také pravidla týkající se ochrany soukromí a bezpečnosti dat na internetu.

Byl pro vás článek přínosný?