Hlavní navigace

HTPC: domácí kino pro náročné

29. 11. 2011

Sdílet

Existuje dnes vůbec důvod chtít HTPC? Myslíme si, že ano. Přestože televizory, receivery i BD a síťové přehrávače nabízí nepřebernou škálu obsahu, u každého ze zařízení jste o...

Existuje dnes vůbec důvod chtít HTPC? Myslíme si, že ano. Přestože televizory, receivery i BD a síťové přehrávače nabízí nepřebernou škálu obsahu, u každého ze zařízení jste odkázání na volby, které mu dal do vínku (nebo přidal v rámci aktualizace firmwaru) výrobce. HTPC oproti tomu zpřístupní na obrazovce a v audiosystému vašeho domácího kina veškerý obsah dostupný na internetu – a nemusí se jednat jen o filmy a seriály sdílené přes P2P či stažené z různých úložišť, ale také o bohatý archiv České televize či Českého rozhlasu a dalších televizních, rozhlasových stanic či autorů. Je jedno, jaký formát, kodek, rozlišení či jazyk titulků chcete přehrát, na PC vždy najdete vhodnou aplikaci či utilitu, která vám pomůže. Navíc máte možnost filmy konvertovat, komprimovat či upravovat například pro přehrání v iPadu či jiných přenosných přístrojích. Pokud jste se navíc zbavili stolního počítače a máte doma pouze laptopy, může HTPC sloužit i k těmto účelům – mimo jiné i proto, že se často jedná o energeticky velmi úsporné počítače.
V neposlední řadě může HTPC sloužit i jako velmi univerzální herní zařízení. Na těch méně výkonných můžete hrát na velké obrazovce starší či flashové a webové hry, na výkonněji konfigurovaných pak i nejnovější herní pecky. Na druhou stranu nepopíráme, že totéž vám umožní PlayStation 3 či Xbox, které zároveň mohou sloužit k přehrávání filmů a videa z počítačů v domácí síti. Jde o to, co lépe vyhoví vašim potřebám, nárokům i požadované jednoduchosti a komfortu ovládání.

Nejeden háček

Rádi bychom naši úvodní úvahu ukončili konstatováním, že PC pro domácí kino má pouze uvedené klady a žádné nedostatky. Byla by to ale pochopitelně lež. Sestavení či výběr vhodné sestavy, její instalace a údržba, stejně jako často složitější ovládání, které není vždy přizpůsobeno pro velkou obrazovku sledovanou z několikametrové vzdálenosti, patří mezi ty hlavní problémy. Negativem je i cena – přestože dnes obstojné HTPC či miniaturní PC postavíte za 5 až 10 tisíc korun, je to stále dvoj- až trojnásobek ceny obstojně vybaveného síťového BD přehrávače. Dočasně může být problémem i cena pevných disků, které jsou (jako nejlepší úložiště filmů a seriálů) nezbytnou součástí či příslušenství každého HTPC.
Ve větších domácnostech je navíc na začátku dobré rozhodnout se o strategii pro sdílení médií (filmů, hudby) kterou zvolíte – vydáte se cestou NAS krabičky, do níž mohou přistupovat počítače a síťové přehrávače, souborového serveru, nebo HTPC které bude fungovat i jako server? Budete pro přehrávání (v kuchyni, obýváku, ložnici, dětském pokoji) využívat síťové přehrávače, herní konzole, nebo malé počítače? To jsou otázky, které si je dobré položit, nicméně odpověď na každou z nich by vydala na samostatný článek. My se tedy soustředíme na jednodušší situaci: stavbu či koupi jediného PC pro domácí kino.

Velké vs. malé

První rozhodnutí, které byste měli učinit, je následující: jít cestou miniaturního počítače, který bude fungovat prakticky pouze jako přehrávač médií, tedy filmů, seriálů, hudby, streamovaného videa či audia z internetu, nebo zvolíte vetší formát počítače pro domácí kino, který může zároveň fungovat jako rozsáhlé úložiště a server těchto médií s několika pevnými disky, případně i jako herní stanice (malé HTPC zvládne tyto funkce taktéž, nicméně obvykle nenabízí možnost snadného rozšíření diskové kapacity či výkon vhodný pro náročnější nové hry). Malá či miniaturní HTPC mají na druhou stranu velmi nízkou spotřebu a v některých případech jsou i poměrně tichá. Malé ale neznamená automaticky levné – nejlevnější cestou při optimálním výkonu bývají obvykle středně velké a výkonné HTPC sestavy.

Další otazníky

Postavit, nebo koupit hotové? Máte-li dostatek znalostí, je stavba svépomocí ideální zejména proto, že si přesně můžete vybrat komponenty, počínaje skříní a konče disky. Můžete použít tišší chlazení (ventilátory, chladič procesoru, grafické karty), případně přidat další nestandardní komponenty, jako jsou výměnné rámečky pro pevné disky a podobně. Zabere to sice nějaký čas, nicméně ve srovnání s tím, kolik času nejspíše strávíte s nastavováním a konfigurací médií v již hotovém PC, je to v podstatě zanedbatelné. Na druhou stranu je pravda, že v dnešní době je většina sestav prodávaných jako HTPC nebo miniaturní PC vybavena odpovídajícím způsobem a není hlučná.
Zásadní je i volba operačního systému. Pokud stavíte své vlastní HTPC, můžete ušetřit volbou Linuxu doplněného o media center aplikaci typu XMBC (ta je k dispozici i pro Windows či MacOS), která umí fungovat nejen jako síťový klient UpNp, ale i jako server pro tento a další protokoly. Pokud ovšem chcete hrát i hry a provozovat další Windows aplikace, je pochopitelně lepší cestou instalace klasických Windows 7, ideálně ve verzi Home Premium – ta již mají vlastní media center aplikaci, která je ale funkčně, zejména v našich zeměpisných šířkách, natolik okleštěna, že ji možná raději nahradíte jinou alternativou: buď již zmíněným XBMC (to je zdarma), nebo například placeným J River Media Center (to ocení zejména audiofilové, neboť obvykle nabízí nejkvalitnější zvukový výstup).

Skříně pro HTPC

HTPC můžete pochopitelně postavit v libovolné PC skříni, nicméně chcete-li, aby vše zapadlo do moderního obývacího pokoje a ladilo s ostatním AV komponenty, měli byste zvolit buď speciální HTPC skříně, nebo některou z miniaturních ITX skříní. Nejzajímavější a nejlépe vyhlížející modely, často s integrovaným displejem a dálkovým ovládáním, nabízejí značky Silverstone, Thermaltake, Zalman a Lian-Li. Ceny se pohybují od dvou do pěti tisíc korun.

Silverstone SG06-450

Miniaturní skříň Silverstone je vhodná jak pro HTPC, tak pro stavbu malého, leč výkonného stolního PC. Konstrukce kombinuje pevné ocelové šasi s masivním hliníkovým čelním panelem, za nímž se skrývá obrovský 120mm tichý ventilátor, který zvládne chladit i poměrně výkonné komponenty. Osadit můžete jeden 3,5” pevný disk, jeden 2,5” pevný disk a DVD či BD mechaniku typu „slim“ (při její koupi nezapomeňte na nezbytnou redukci z klasických SATA konektorů na speciální uspořádání slim mechanik pro notebooky).
Vzhledem ke kompaktním rozměrům skříň sice pojme jen ITX desku, nicméně v tomto provedení lze již dnes postavit i výkonné počítače s procesory Core i5/i7 či Phenom X4 a X6 – nutností je ale dostatečně dimenzovaný zdroj, který v tomto případě dostanete spolu se skříní. Přes malé rozměry a nízkou hlučnost nabízí zdroj výkon 450 W (s „bronzovou“ certifikací účinnosti 80+), což postačí na procesory s TDP do 100 W a grafickou kartu střední třídy, jakou je například Radeon 6870. Skříň takto velkou grafickou kartu pojme i v případě, že kvůli chladiči zabírá prostor dvou slotů. Další možnosti rozšíření jsou s ohledem na ITX formát velmi omezené, nicméně řada ITX desek dnes nabízí kompletní výbavu včetně USB 3.0 a integrovaného Wi-Fi či Bluetooth.
Stavba PC je s SG06 velmi snadná – vše perfektně pasuje a jedinou složitější volbou bude patrně chladič procesoru. Chcete-li osadit výkonnější CPU a zároveň udržet nízkou hlučnost, budete patrně muset hledat vhodnou tichou alternativu originálního chladiče, která zároveň svými rozměry (zejména výškou nad zákadní deskou) do skříně zapadne.

Základní desky pro HTPC

Sapphire Pure Platinum A75

Nové procesory AMD A6 a A8 jsou pro příznivce HTPC doslova požehnáním. Nabízejí kombinaci dostatečně výkonného čtyřjádra s grafikou Radeon HD 6530D a 6550D, která výtečně zvládně jak libovolný filmový obsah, tak méně náročné hry. Navíc jsou k dispozici ve verzích s TDP 65W – tedy s nižší spotřebou a tepelným výkonem, což je pro domácí kino ideální. Základní desku Sapphire Pure Platinum A75 jsme vybrali jako ideální základ pro stavbu HTPC s procesory AMD A6 či A8 (pokud chcete skutečně jen přehrávat filmy a videa, postačí vám i o něco levnější AMD A4 se dvěma jádry a slabší grafikou Radeon HD 6410D).
Vzhledem ke svým rozměrům a výbavě se Pure Platium A75 hodí pro stavbu velkých HTPC, které budou fungovat i jako server domácích médií s několika disky nebo jako herní PC připojené k velkému televizoru. Pětice interních SATA konektorů podporuje RAID 0/1/10, kombinace PCIe a PCI slotů pak nabízí ideální mix – můžete přidat výkonnou grafickou kartu (ta dokonce může fungovat společně s grafikou integrovanou v procesoru), TV tunery (DVB-T či DVB-S) a díky PCIe ×4 slotu například i plnohodnotný RAID řadič.
Externí rozhraní nabízejí dostatek možností pro připojení rychlých externích disků USB 2.0, USB 3.0 či eSata (k dokonalosti chybí jen FireWire, jeho rozšířenost je ale tak nízká, že je to celkem pochopitelné). Monitor lze připojit prakticky libovolný, díky kombinaci portů DVI-I (podporuje i VGA přes redukci), HDMI a Display. Bonusem je pak osazený Bluetooth, ze starších typů rozhraní je přítomen PS2 port pro myš či klávesnici, další „staré“ typy rozhraní (ATA, COM, LPT) již vcelku pochopitelně nejsou podporována.
Sapphire Pure Platinum A75 v kombinaci s procesorem AMD A6 či A8 je výtečným základem pro „velké“ HTPC – nabízí možnosti přidání TV karet, výkonnější grafické karty i dostatek rozhraní pro interní i externí pevné disky. Při instalaci a používání jsme nenarazili na žádné významné problémy a i když existují výkonnější platformy jak od AMD, tak od Intelu, pro filmy, média a příležitostné hraní na velké obrazovce se jedná o takřka ideální kombinaci. Jediným problémem tak může v současné době být problematická dostupnost čtyřjádrových procesorů A6 a A8 nebo dočasně vyšší ceny pevných disků.

Sapphire Pure Platinum H67

Od největšího jsme se přesunuli k nejmenšímu formátu základních desek: Pure Platium H67 patří do rodiny ITX a výtečně tak pasuje například do zmíněné skříně Silverstone SG06. Deska osazená čipsetem Intel H67 je určena pro druhou generaci procesorů Core i3/i5/i7 (nicméně bude si rozumět i s dalšími procesory v pouzdře LGA1155). Díky poměrně výkonnému grafickému jádru, které mají nové procesory Intelu integrované, se při většině aktivit (včetně hraní starších či méně náročných her) na HTPC obejdete bez samostatné grafické karty. Deska má osazeny všechny typy grafických konektorů: VGA, DVI (pouze single link), HDMI i DP. Vedle nich naleznete na zadním panelu také dvojici USB 3.0 a čtveřici USB 2.0 konektorů, analogové zvukové vstupy a výstupy, optický zvukový výstup a integrovaný Bluetooth. Na samotné desce pak naleznete dvojici DDR3 paměťových slotů, PCI Express 16× slot pro osazení výkonné grafické karty, dva USB 2.0 konektory a po dvou SATA II a SATA III konektorech, což je víc, než vám většina Micro ITX skříní umožní osadit. (Mezi čestné výjimky patří Lian-Li PC08, která pojme až šest klasických disků a jednu optickou mechaniku). Zajímavé je, že deska podporuje RAID 0,1,5 a 10. Největší překvapení se ovšem skrývá netradičně na zadní straně desky, kde je umístěn mini PCI-E ×1 slot, ideální pro osazení například Wi-Fi kartou.
Pure Platinum H67 je zajímavá především tím, že v ultrakompaktním formátu nabízí výkon velkého stolního PC. Pokud použijete dostatečně dimenzovaný zdroj, můžete použít i vyšší modely Core i5 či Core i7, výkonnou grafickou kartu a postavit tak miniaturní PC, které zvládne prakticky cokoliv, včetně nejnáročnějších her ve Full HD. Na druhou stranu pokud osadíte některý z úsporných modelů Core i3, získáte tiché a úsporné HTPC či kompaktní pracovní počítač.

Grafické karty pro HTPC

Přestože veškeré potřeby spojené s přehráváním (a v některých případech i konverzí či překódováním) filmů a videa dnes uspokojí řada GPU integrovaných v procesorech AMD A6 a A8 či Intel Core i3/i5, pro hraní novějších her ve Full HD rozlišení je samostatná grafická karta naprostou nutností. Vzhledem k obstojnému výkonu integrovaných grafik navíc nemá smysl volit modely nižší než střední třídy (s cenou od cca 2500–3000 Kč výše).

Sapphire HD 6850

Dostatečný výkon pro hraní i těch nejnáročnějších her včetně podpory 3D obrazu, příznivá cena, nízká spotřeba a nutnost pouze jednoho šestipinového napájecího kabelu jsou vlastnosti, které už bezmála rok z HD 6850 dělají ideální kartu pro „herní“ HTPC. Přestože jsme o HD 6850 a výkonnější HD 6870 již psali, nemůžeme je zde nezmínit, stejně jako o něco slabší, ale stále ještě zajímavě výkonnou HD 6770.

Sapphire HD 6970

Nejvýkonnější karta s jedním GPU AMD Radeon je určena skutečně těm nejnáročnějším hráčům – ať už v klasických stolních PC, nebo ve velmi výkonných herních HTPC sestavách. GPU běžící na frekvenci 880 Mhz obsahuje úctyhodných 1536 stream procesorů, karta má 2 GB vlastní grafické paměti na efektivní frekvenci 5500 MHz a bohatou nabídku rozhraní: 2× DVI, HDMI a 2× mini DP.
Vzhledem k výkonu a spotřebě osazeného GPU vyžaduje Sapphire HD 6970 napájení osmi- a šestipinovým kabelem, tedy i zdroj o odpovídajícím výkonu (minimálně 550–600 W). Pro plné využití potenciálu karty je samozřejmě nutné použít odpovídající procesor, minimálně čtyřjádrový AMD Phenom či Intel Core i5, a dostatečně velkou systémovou RAM (alespoň 4 GB), pro rychlý běh systému je navíc vhodné osadit alespoň jeden (systémový) SSD disk. Je tedy jasné, že rozpočet na PC, pro nějž je HD 6970 od Sapphire určena, bude vysoko nad hranicí 20 000 Kč.
Výkon Sapphire HD 6970 je skutečně ohromující – je prakticky jedno, jakou hru zvolíte či zda se rozhodnete hrát ve 3D, při Full HD rozlišení můžete prakticky vždy použít maximální detaily. Dokonce i v Crysis Warhead dokáže karta bez potíží udržet svižnou rychlost i při těch nejnáročnějších scénách ve Full HD rozlišení a s vysokými detaily. Totéž platí o Civilization 5, Dirt 2 či Stalker Call of Pripyat. Z hlediska využití v HTPC je rovněž důležitá podpora HDMI 1.4a včetně prakticky všech formátů pro digitální přenos zvuku včetně HD (tu nabízí všechny karty AMD Radeon řady 6xxx).

Byl pro vás článek přínosný?