Hlavní navigace

Hybridní zařízení ohrožují dominanci profesionálních notebooků v Evropě

30. 1. 2016

Sdílet

 Autor: Panasonic
Navzdory naději, že tablety přinesou revoluci v oblasti mobilní práce, zůstávají notebooky upřednostňovanou volbou evropských mobilních pracujících, avšak vzestup hybridních odnímatelných nebo konvertibilních zařízení hrozí narušit tento status quo.

Z průzkumu, který zadala společnost Panasonic a provedla společnost Market Dynamics na více než 2650 nákupčích profesionálních technologií v 10 evropských regionech, vyplývá, že notebooky používá pro svou práci stále ještě 90 % zaměstnanců v Evropě a 72 % používá chytrý telefon, 61 % používá stolní počítač a 32 % používá tablet. Hybridní konvertibilní nebo odnímatelná zařízení používá 12 % zaměstnanců.

Pokud se zeptáte na nejproduktivnější zařízení pro práci mimo kancelář, 48 % pracovníků a nákupčích technologií v Evropě řekne, že nejlepší je notebook, 27 % řekne hybridní zařízení, 15 % vybere tablet a 8 % chytrý telefon.

Pokud se ale podíváme do budoucnosti, vypadá to, že dominance notebooků v Evropě končí. 36 % dotázaných si myslí, že dominantním nástrojem pro profesionály budou do tří let hybridy, notebooky volí 26 % dotázaných, tablety 14 %, stolní počítače 11 % a chytré telefony 7 %. Ve skutečnosti více než polovina pracovníků v Evropě (54 %), která v současné době hybridní zařízení nepoužívá, věří, že je do tří let začne používat.

Nejvíce pracovníků, kteří pravděpodobně přejdou na hybridní zařízení, je v oblasti obrany (80 %) a maloobchodu (72 %).

Pokud mají uživatelé v Evropě vybrat pouze jedno zařízení pro budoucnost, jsou v čele vedle sebe notebooky a hybridní zařízení, kde 35 % dotazovaných volí notebook a 34 % hybridní zařízení. Tablety volí 10 %, 9 % stolní počítač a 7 % chytrý telefon.

Zaměstnanci v Evropě, kteří v budoucnu zvažují použití hybridních zařízení, uvádějí čtyři hlavní příčiny svého rozhodnutí: více funkcí a lepší dostupnost softwaru (44 %), lepší výkon (42 %), delší výdrž baterie (42 %) a klávesnici (39 %).

Dalších 30 % láká více rozhraní, kterými jsou tato zařízení vybavena (např. více než jeden port USB atd.), zatímco až 29 % bylo zaujato lepší konektivitou/perifériemi (např. čipovými kartami atd.). Skoro čtvrtině (24 %) se zamlouvá lepší obrazovka a pouze něco málo přes pětinu (21 %) si myslí, že jsou hybridy robustnější.

Existují jasné známky toho, že tak, jak se pracovníci stále více seznamují s mobilní výpočetní technikou, stále lépe chápou, že přidání důležitých funkcí jim usnadní život a budou více produktivní.

příloha_ovladnete_sva_data

Více možností konektivity umožní spolupráci zařízení s důležitými periferními zařízeními, jako jsou čtečky čárových kódů, zvýšený výkon umožní použití softwaru s náročnou grafikou při práci v terénu, lepší obrazovky jsou určeny pro použití v terénu při jasném slunečním svitu nebo nepříznivém počasí.  

„Tento průzkum jasně prokázal, že pro mobilní pracovníky v evropských podnicích je dominantním zařízením notebook, i když si silné místo v krátké době vydobyly tablety,“ říká Jan Šplíchal, marketingový manažer společnosti Panasonic Computer Product Solutions.

Byl pro vás článek přínosný?