Hlavní navigace

IBM: Linux by se neměl snažit dohánět Windows

23. 9. 2009

Sdílet

Podle Boba Sutora z IBM je soutěžení Linuxu s Windows slepou uličkou. Cesta k získání tržního podílu na desktopech podle něj tkví ve specializaci platformy – vývojáři si musejí ujasnit, pro koho systém vytvářejí.

Bob Sutor, viceprezident pro open source a Linux ze společnosti IBM, se ve své úvodní řečí na konferenci  v americkém Portlandu věnoval otázkám o budoucnosti open source, zejména Linuxu pro osobní počítače. Vývojářům vzkázal jedno: neuspějete, pokud se nezačnete specializovat.

Zatímco Linux má velký podíl na serverech a drtivý na superpočítačích, na desktopech se -- i přes znatelný růst v posledních dvou letech - stále nemůže prosadit. Jeho podíl se pohybuje kolem jednoho až dvou procent, což ukazuje jednak na to, že „někde je problém“, ale také odráží nezájem naprosté většiny domácích uživatelů, kterým stačí, že jejich stávající systém prostě funguje. V tom právě vidí problém i Bob Sutor.

Vzhledem k tomu, že IBM dlouhodobě sází na Linux ve spojení se svým hardwarovým portfoliem a službami, Sutor samozřejmě pochvalně hovořil o Linuxu v oblasti cloud computingu a mainframů. Přes optimistická slova o úspěchu linuxových a obecně open-sourcových řešení v této oblasti ale nezapomněl zmínit, že získání většího podílu na obecném trhu je pro Linux naprosto něco jiného.

Ohledně jeho budoucnosti na desktopech vyřkl prakticky všechny možné scénáře – a to že časem může vzniknout dominantní linuxová distribuce pro linuxový desktop, že se může objevit dominantní linuxový systém pro všechny desktopy, kdy Linux bude rovnocenným soupeřem Windows a Mac OS X, ale také řekl, že Linux z desktopu může zcela zmizet.

O tom, jak se někteří lidé snaží své známé naučit Linux a nahradit jím Windows, řekl: „Většina lidí vám ale řekne, 'Nechci se s tím otravovat, prostě mi to teď funguje. Při práci chci dělat jiné věci a pak chci jít domů'. Takže tohle je, si myslím, ta hlavní věc, která určuje jeden z budoucích scénářů. O co se tady ve skutečnosti snažíme? Domnívám se, že dělat z Linuxu něco, co nahradí Windows, je strategie, která nikam nevede.“

Ve své řeči srovnal možnosti linuxových firem a komunity s pozicí Microsoftu a Applu. „Mají o trošku více peněz. Ale co je důležitější, tyto firmy si již vybudovaly [výrazný] tržní podíl a jejich produkty jsou lidem už dobře známy. S tím se musíme vypořádat různými způsoby a pomocí spousty rozličných technologií. Kritickým článkem je v tomto linuxový desktop, ovšem Linux si musí najít své místečko tam, kde mu to jde dobře, a kromě ceny musíme brát zřetel i na to, pro jaké lidi je určen. Neměli byste ho považovat za jeden skvělý desktop pro každého. Tak to prostě cítím. Musíte udělat něco, čemu říkáme 'segmentace trhu'.“

Bob Sutor považuje za chybu lidem prodávat něco, o co nemají zájem, nebo je přesvědčovat, aby používali to, co nikdy používat nebudou. „S tím neztrácejte čas.“

„Totéž platí pro Linux na desktopu. Musíte se rozhodnout, kdo jsou skuteční potenciální uživatelé – na ty se pak zaměřit a zapomenout na ty uživatele, kteří zájem nemají.“

Jednou z takových oblastí podle Sutora je virtualizace – co se desktopu týče, tedy virtualizované desktopy. Vývojáři by se nemuseli soustředit na běžné uživatele, ale na ty, kteří mohou z takových technologií čerpat. Uvedl přímo „virtualizovaná linuxová prostředí pro vývoj“.

příloha_ovladnete_sva_data

Sutor na závěr prohlásil, že ať už desktopový Linux bude určen komukoli, vývojáři by měli dbát na to, aby byl nejen použitelný, ale hlavně stabilní, spolehlivý, bezpečný a výkonný.

Oldřich Klimánek, Scinet.cz pro Computerworld

Byl pro vás článek přínosný?