Hlavní navigace

IBM nabízí nové servery s Linuxem

28. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © kentoh - Fotolia.com
Produktová řada PowerLinux společnosti IBM zaznamenala tento týden podstatné vylepšení. Firma oznámila tři nové integrované nabídky a dva specifické linuxové servery.

Podle společnosti IBM toto nové řešení pro velké množství data využívá k poskytnutí velkého výkonu výrazně optimalizovaný hardware v kombinaci s platformou Apache Hadoop. Společnost také vydala produkt určený k poskytování aplikací SAP. Tvrdí o něm, že přinese zrychlení a nižší náklady na pracovní zátěž než standardně dostupný hardware. Bylo také představeno řešení infrastruktury služeb, které jsou zaměřeny na kontrolu jak fyzických, tak virtuálních serverů.

Ceny se pohybují od téměř 35 tisíc dolarů (656 tisíc korun) za samostatný produkt pro objemná data a 40 tisíc (750 tisíc korun) za dvoudílnou sestavu uzlů data/správa. Systém SAP je k dispozici za necelých 22 tisíc dolarů (412 tisíc korun). Ovšem zdvojnásobení RAM na 128 GB a úložiště okolo 2,4 TB vytlačí cenu až nad 26 tisíc dolarů (487 tisíc korun). Infrastruktura servisního modulu stojí téměř 21 tisíc (394 tisíc korun) a nabízí 3,55 GHz výpočetního výkonu (případně necelých 20 tisíc dolarů (375 tisíc korun) s 3,3 GHz.

Společnost IBM prozrazuje, že tyto dva integrované balíčky jsou založeny na dvou specializovaných linuxových serverech. Jde o výpočetní uzel p24L, který je navržen pro práci s novou podobou formátu Flex System firmy IBM. Druhým je 7R2 System, který je nastaven jako standardní konfigurace racku 2U. Oba jsou poháněny oprocesory POWER7 a uživatelé mají na výběr mezi operačními systémem Red Hat Enterprise Linux nebo SUSE Linux Enterprise Server.

Generální manažer sekce Power Systems společnosti IBM Colin Parris prozrazuje ve zprávě další informace. Podle něj společnost poskytuje alternativu IT manažerům, kterým se zdá, že nemají dostatek možností využívat nástrojů open source. Dále dodává: „Když se vedoucí oddělení IT snaží přetransformovat toto oddělení z nákladného střediska na strategickou oblast, hodně z nich má mylnou představu, že nasazení Linuxu na serverech s architekturou x86 vybavených virtualizačním softwarem VMware je jedinou možností, jak využít aplikace typu open source.“

Společnost IBM je jednou z tradičních IT firem, které v minulých měsících znásobily své úsilí na poli open source. I Microsoft nedávno představil dceřinou společnost zaměřenou na tuto oblast. Nicméně firma IBM je v oblasti open-source mnohem déle než většina ostatních, svoji oficiální podporu Linuxu představila již v roce 1999.

Byl pro vás článek přínosný?