Hlavní navigace

IBM představuje zcela novou architekturu pro servery

3. 3. 2010

Sdílet

Společnost IBM v úterý na CeBITu odhalila své nové servery BladeCenter a System x, které jsou založeny na novém designu, od kterého společnost čeká zlepšení aplikačního výkonu při redukci energetických nároků.

Nové servery IBM opouštějí tradiční x86 architekturu, kde je úzce propojený procesor s pamětí a naopak rozděluje tyto komponenty do oddělených jednotek. To má podle IBM pomoci škálovat jak paměť, tak procesor pro lepší aplikační výkon při snížení nároků na prostor a energii. První servery s touto novou architekturou jsou k vidění na probíhajícím veletrhu CeBIT v německém Hannoveru.

Paměť je samostatně uložena v tenké 1U zásuvce, do níž je možné instalovat o 600 % více paměti, než u dnešních standardních serverů, tvrdí Ronald Hagan, vice prezident pro servery System X u IBM. Větší možnosti přístupu k paměti a její škálování pak má zaručit rychlejší běh aplikací. Pro redukci latence mezi procesorem a pamětí pak společnost IBM vyvinula speciální samostatný "X-Architecture" čip. Hagan dále říká, že dnešní trend konsolidace a virtualizace x86 serverů vede k tomu, že využití hardwaru trpí přílišnou provázaností procesoru a paměti a díky nové architektuře bude dle IBM možné provozovat velké množství virtuálních serverů, které budou moci těžit z odstranění úzkých hrdel při přístupu do paměti.

Nové servery jsou určené primárně pro datová centra velkých firem a budou do prodeje uvolněny ještě v tomto roce. Konkrétně se bude jednat o tři EX5 systémy, zahrnující čtyř- a dvoupaticové servery montované do racků a jeden blade server. Systémy budou využívat chystané osmijádrové procesory Nehalem-EX od Intelu. Ceny zástupci IBM zatím neprozradili.

Byl pro vás článek přínosný?