Hlavní navigace

IBM Tivoli Continuous Data Protection Vaše data budou "za vodou"

30. 3. 2006

Sdílet

Objem zálohovaných dat ve firmách roste a ztráta byť jen části cenných informací je pro každého noční můrou. Ztráta dat nejen snižuje celkovou produktivitu společnosti, zároveň zpožďuje rozjeté projekty a ovlivňuje chod společnosti v každém směru.

Stačí jedno virové napadení, nepovedený stisk klávesnice či chybné kliknutí myši - a vaše soubory jsou pryč. To, na čem zaměstnanec, tým či celá firma pracovali mnoho hodin, nelze obnovit a musí se začínat znovu od začátku. Pro všechny, kteří podobné infarktové stavy zažili a omylem vymazali nějaký důležitý dokument, máme dobrou zprávu.
Společnost IBM přichází s řešením Tivoli Continuous Data Protection (dále jen CDP), které představuje nejnovější etapu ve vývoji aplikací na zálohování dat u malých, středních i velkých nadnárodních zákazníků. Nové řešení naplňuje volání firem po promyšleném systému data-managementu, který umožní chránit důležité informace, obsažené v jejich datech. I tady platí, že čas jsou peníze. Řešení od IBM bude šetřit nejen peníze, ale také čas, úsilí a v neposlední řadě i nervy zaměstnanců.

CDP zálohuje v reálném čase
CDP poskytuje kompletní ochranu dat před jejich ztrátou a poškozením chybou uživatele, virem či poruchou počítače. Jde o průběžnou ochranu v reálném čase. Místo čekání na určený interval zálohuje Tivoli CDP vaše data v okamžiku, kdy jsou ukládána, tedy v reálném čase, navíc transparentně. Co je také důležité, pro průběžné zálohování není potřeba žádné další iniciativy uživatele.
Tivoli CDP umožňuje definovat až tři cílová úložiště pro záložní data současně. Obnova uložených dat je intuitivní a jednoduchá. Uživatel může kdykoliv obnovit tu historickou verzi souboru, kterou právě potřebuje, a následně se vrátit zpět k poslední modifikaci.

Data v bezpečí
Jako úložiště pro zálohy může být použit libovolný disk, diskové pole, USB zařízení, NAS (např. NetApp či Snap) nebo diskový LUN z vaší datové sítě SAN. Záložní data se mohou ukládat na lokální disk, případně na libovolný fileserver. Snadná je také integrace do tradičních zálohovacích systémů. Zajímavou možností je integrace se zálohovacím systémem IBM Tivoli Storage Manager (TSM) pro celopodnikové zálohování. TSM vyniká úsporou médií, bezpečností, výkonem, nízkou zátěží zálohovaných serverů a sítí, zejména pak propracovanou technologií pro definici inteligentní zálohovací strategie, orientované na selektivní trvanlivost a verzování dat, nikoliv na bezmyšlenkové rotování médií. Výhoda integrace s TSM spočívá v tom, že mimo dokumentů, s nimiž se aktuálně pracuje, se pod ochranou nachází celý počítač i s operačním systémem. To vše (například při ztrátě notebooku) umožňuje ztracená data obnovit a přehrát na nový notebook během chvilky, např. při pauze na oběd. A přitom bude vše vyžadovat pouze minimální námahu.

Práce bude bavit i laika, profesionál najde inspiraci
Instalace a konfigurace je velmi jednoduchá a zvládne ji během několika minut každý. Nejsou zapotřebí žádné odborné znalosti informačních technologií. Software je po instalaci nastaven a v aktivním modu. U rozsáhlých instalací je možné distribuci automatizovat. Průběžné zálohování zkracuje délku pravidelných záloh, jelikož v době pravidelných backupů jsou už všechny verze dokumentů v záloze, není je tedy nutné opět zálohovat. Zálohovací okna se tak zkracují z minut a hodin na vteřiny.

Ideální do každého počasí
CDP ocení obzvláště ti, kteří pracují mimo kancelář, v terénu, v domácnosti nebo u zákazníků. Pokud nemá počítač konektivitu k úložišti záloh, ukládá verze do lokální fronty. Při obnovení spojení jsou data odeslána do cílové lokality nebo zařízení. Užitečné může být i nasazení pro vzdálené servery, jako replikátor důležitých dat do centrály. Data jsou verzována lokálně a v případě funkčního spojení pak odeslána do centrály. Tento proces není náchylný na výpadky spojení nebo nespolehlivou dostupnost cílového systému. Smysluplné je i provozování CDP pro zálohování souborových a jiných serverů. Bez dalších komponent (například TSM) není sice možné ukládat data na pásky, ale výhodou je to, že si zálohovací software může instalovat, konfigurovat a spravovat i firma, která nemá žádné specializované IT pracovníky. Jde o méně nákladnou alternativu k replikačním a snapshot technologiím.
Jako v trezoru
Kromě průběžného zálohování a verzování se CDP dokáže postarat i o ochranu archivních dokumentů. Některá data je třeba ochránit po specifikovanou dobu před neúmyslným smazáním, poškozením nebo modifikací. Důvodů může být mnoho, například zákonná doba udržování účetních dat, požadavky auditu, firemní nařízení apod.

Darujeme vám čas
IBM Continuous Data Protection má ambice dopřát každému uživateli počítače, aby už nikdy nepřišel ani o minutu své práce. Velmi atraktivní cena a jednoduchost užití předurčuje toto řešení k masovému nasazení ve firmách i pro domácí použití. Více informací a software ke stažení najdete na ibm.com/cz/software/tivoli/cdp.

Petr Klabeneš pracuje ve společnosti IBM.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku