Hlavní navigace

IBM zrychluje svůj kvantový počítač

6. 3. 2017

Sdílet

 Autor: © D-Wave
Kvantový počítač IBM už využilo přes 40 tisíc lidí. Společnost chce jeho vylepšením nalákat další...

-IBM zpřístupnilo svůj kvantový počítač pro komerční využití firmám a aktuálně navýšilo jeho výkon. Společnost doufá, že tak pomůže rozšířit počty lidí, kteří s podobnými systémy pracují. Stroj nacházející se v New Yorku je skrz internet dostupný už od loňského května a do budoucna se počítá s jeho využitím při objevování nových materiálů a léků či při zdokonalování umělé inteligence.

Doposud jej využilo přes 40 tisíc uživatelů k více než 275 tisícům experimentů a i přesto, že jeho současný výkon při využití „na dálku“ odpovídá výkonu běžného notebooku, Jerry Chow, z výzkumného týmu IBM považuje otevření projektu dalším subjektům za zásadní krok vpřed.

„Jde nám o vytvoření uživatelského ekosystému, komunity, která může rozvíjet software, na němž systém běží.“ Jeho součástí je rozhraní umožňující programátorům zadávání příkazů pomocí tradičních programovacích jazyků, jenže zatímco běžné počítače zpracovávají informace skrz bity (jedničky a nuly), kvantový počítač dokáže zpracovat i qubity, tedy kvantové bity, které mohou nabývat hodnot i mezi nulou a jedničkou. Opravdová síla kvantového počítání pak spočívá v konceptu známém jako entanglement, tedy vzájemné provázanosti a vytváření zcela nových stavů.

Kvantový počítač IBM v současnosti dokáže nasimulovat až 20 quibitů, přičemž odborníci se shodují, že jakmile se podaří dosáhnout hodnoty 50 qubitů, bude systém výkonnější než většina dnešních superpočítačů.

příloha_ovladnete_sva_data

„Klasické počítače jsou extrémně výkonné a prim ve společnosti bude patřit i nadále jim,“ říká Tom Rosamilia z IBM, „existují však problémy, které nikdy vyřešit nedokážou. Proto, abychom se dokázali dobrat daleko hlubšího vědění, potřebujeme kvantový počítač.“

Ti, kteří už kvantový počítač IBM měli možnost vyzkoušet, o něm přitom hovoří jako o nesporném příslibu. Například profesor Alan Woodward z Univerzity v Surrey říká: „Jeho možnosti jsou pořád relativně omezené, mnohým z nás však nabízí šanci získat zkušenost s kvantovými algoritmy. A současná vylepšení jsou přirozeným důsledkem rozšiřování komunity uživatelů a jejich zájmu. Je důležité zmínit, že kvantové počítače mají potenciál enormních rychlostí, ovšem jen při určitých typech algoritmů. Správné načasování komercializace podobného zařízení tak je stále k diskuzi, ačkoliv k vývoji se přidávají i další společnosti, takže skutečnost, že z toho chce IBM něco mít, není až tak překvapivá.“

Byl pro vás článek přínosný?