Hlavní navigace

ICT distributoři a výrobci roku 2017 převzali ocenění ChannelWorld Awards

21. 2. 2018

Sdílet

Rozsáhlý průzkum IDG mezi obchodními partnery obsáhl podrobné hodnocení ICT distributorů a výrobců. Distributorská ocenění ChannelWorld Awards 2017 si odnášejí AT Computers, Alternetivo, Setos a eD‘ system Slovakia.

Historicky 11. ročník hodnocení ICT distributorů a výrobců organizuje vydavatelství IDG pod hlavičkou ChannelWorld Awards. Hodnocení bylo součástí rozsáhlého průzkumu, který uskutečnilo IDG a jeho magazín ChannelWorld ve spolupráci s technologickým partnerem a realizátorem dotazování, společností LiveSale.

Sběr dat probíhal formou interaktivního on-line dotazníku za podpory video-dotazování a co-browsingu. Rozsáhlé dotazování mezi resellery a poskytovateli služeb v České republice a na Slovensku probíhalo od prosince 2017 do začátku února 2018 a zapojilo se do něj 589 respondentů z 563 firem.

O vítězích jednotlivých kategorií rozhodl vážený průměr jejich ohodnocení. U distributorů respondenti hodnotili jednou až pěti hvězdičkami oblasti, jako jsou ceny a cenová zvýhodnění, financování, značky v portfoliu a skladovou dostupnost zboží, komunikaci a vztahy s obchodníky, předprodejní podporu, B2B web, nebo partnerská setkání a školení. Výrobcům dávali respondenti vždy souhrnnou známku jako hodnocení obchodní spolupráce za předchozí rok.

ICT distributoři a výrobci roku 2017

Na českém trhu v kategorii Broadline distributor roku 2017 zvítězila společnost AT Computers a.s. V kategorii Distributor s přidanou hodnotou roku 2017 získala nejlepší hodnocení firma Alternetivo s.r.o. a ocenění Specializovaný distributor roku pro rok 2017 obdržela společnost SETOS spol. s r.o.

Na Slovensku obchodní partneři ohodnotili nejlépe jako Broadline distribútora roka 2017 společnost AT Computer, s.r.o. a titul Distribútor s pridanou hodnotou roka získal eD´ system Slovakia, s.r.o.

Z průměrného hodnocení výrobců vzešli vítězové jednotlivých produktových kategorií:

O průzkumu

Původní anketa postupně plně přešla pod rozsáhlý průzkum napříč prodejními kanály. Z ankety, ve které rozhodoval celkový počet hlasů, se stal kvalitativně orientovaný průzkum.

Kromě inovativního způsobu dotazování byl kladen důraz na technologické zabezpečení proti možnosti zneužití či ovlivnění hodnocení.

Dotazovaní zástupci firem se rekrutovali primárně z řad čtenářů ChannelWorldu. Do průzkumu se celkově zapojilo 589 respondentů z 563 firem (reselleři, poskytovatelé služeb, integrátoři, retail a e-tail).

Kvůli rozsahu otázek se do průzkumu zapojoval zejména top management a vlastníci, kteří společně představovali tři čtvrtiny dotázaných. Zbylá čtvrtina obsáhla obchodníky produktové manažery, presales a technické specialisty a pracovníky nákupu (viz galerii).

Kvalitativní dotazování poskytlo dále například vhled, u kolika distributorů reselleři nakupují a jaké značky prodávají, kteří distributoři a výrobci jsou pro ně primární volbou, jak hodnotí jednotlivé oblasti partnerské podpory, které obchodní pobídky jsou pro ně nejlákavější a jaký je jejich výhled a priority na další rok.

příloha_ovladnete_sva_data

ChannelWorld oznámil část výsledků průzkumu na slavnostním vyhlášení, které se uskutečnilo 20. 2. 2018 (fotogalerie zde) za účasti výkonných zástupců oceněných výrobců a distributorů.

Studie se nyní zpracovává a k dispozici bude koncem března 2018. Respondenti jako poděkování respondenti získají souhrnné výsledky a v případě vyjádření zájmu předplatné časopisů IDG na jeden rok zdarma.

Zdroj: ChannelWorld

$NL$

Byl pro vás článek přínosný?