Hlavní navigace

IDC: AI v Evropě přechází z pilotních projektů do praktického využití

3. 4. 2019

Sdílet

 Autor: © Jakub Jirsák - Adobe Stock
Výdaje za systémy umělé inteligence v Evropě za rok 2019 dosáhnou 5,2 miliard dolarů, což je meziroční nárůst o celých 49 %. Osvojení i investice do AI v Evropě vzrůstají velmi rychle a společnosti přechází z fáze experimentů a pilotních projektů do praktické implementace.

34 % evropských společností si už AI osvojilo, nebo si jej do konce roku osvojí, a to v řadě rozličných odvětví. Do roku 2022 dosáhnou celkové investice v Evropě hodnoty 13,5 miliard dolarů.

V Evropě je podle IDC AI důležitým tématem, a ještě dlouho bude. V konkurenčním prostředí může být umělá inteligence rozdílovou technologií, obzvláště u segmentů, u kterých je klíčová interakce spotřebitele, kupříkladu v maloobchodu nebo finančním průmyslu.

příloha_ovladnete_sva_data

Dobrou sázkou do budoucna je zdravotnictví. GDPR a omezené rozpočty veřejného sektoru představují bariéry v investicích do zdravotnického IT, avšak do roku 2022 by přesto mělo jít o nejrychleji rostoucí oblast AI investic. Evropské zdravotnické organizace budou s implementací zdrženlivé a opatrné, ale technologiím důvěřují.

Důležitý pro financování rozvoje AI bude i Evropská komise, např. program Horizon 2020, který do technologie vloží 1,5 miliardy dolarů; další investice mají proudit především z Velké Británie a Francie – klíčové je udržet konkurenceschopnost s USA a Čínou.

Byl pro vás článek přínosný?