Hlavní navigace

IDC: Češi začínají věřit cloudu. Poptávka po cloudu rychle roste

11. 11. 2015

Sdílet

 Autor: © Jakub Jirsák - Fotolia.com
Loni investice do služeb veřejného a privátního cloudu v České republice rostly zhruba o čtvrtinu a dosáhly 71,46 miliónů USD. Letos IDC očekává nárůst cloudových služeb o dalších 22 %. Veřejný cloud v portfoliu cloudových řešení převažuje díky pestré nabídce aplikačních řešení.

Rychlý nárůst cloudových řešení neznamená, že operovat na trhu cloud computingu je snadné. Na trhu o své místo na slunci soupeří mezinárodní poskytovatelé cloudu, technologické firmy, místní integrátoři, telekomunikační společnosti, stejně jako provozovatelé lokálních datových center. Ti první jmenovaní - Salesforce, Amazon Web Services, Google stejně jako Microsoft a IBM získávají podíl na trhu a zaujímají významný podíl trhu cloudových služeb. 

Tato globální konkurence je hrozbou zejména pro lokální provozovatele datových center a zároveň výzvou pro zákazníky, kteří rozhodují o použití cloudu a stojí před obtížným úkolem vybrat nejlepšího dodavatele.
Směrem ke Třetí platformě

Analýzy IDC ukazují, že otevřenost k využívání cloudových služeb v České republice závisí na velikosti podniku nebo odvětví, ve kterém působí, pouze v malé míře. Mnohem důležitější je moderní přístup k využívání IT a pochopení, že cloud může být nástrojem pro podporu obchodních příležitostí.

příloha_ovladnete_sva_data

Úspěšnými se stanou ti dodavatelé, kteří jsou schopni takové zákazníky oslovit, a hlavně jim nabídnout řešení, která jim ve svém důsledku pozitivně ovlivní hospodářské výsledky.

Autoři zprávy uvádějí, že v závislosti na dalším rozvoji trhu, budou v blízké budoucnosti stále méně důležité cloudové služby jako takové. Ti, kdo budou chtít uspět, budou muset použít cloud jako platformu na podporu rozvoje nových IT řešení kombinující nástroje pro analytiku (nebo pro velká data), mobilitu a sociální média – tedy to, co IDC nazývá technologiemi třetí platformy.

Byl pro vás článek přínosný?