Hlavní navigace

IE bude blokovat zastaralé pluginy vytvořené v Javě

8. 8. 2014

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Microsoft oznámil, že jeho webový prohlížeč Internet Explorer začne od příštího týdne na Windows 7 a Windows 8 blokovat zastaralé javové moduly.

V příspěvku na oficiálním blogu Microsoft uvedl, že prohlížeče IE8, IE9, IE10 a IE11 v operačním systému Windows 7, stejně jako IE10 a IE11 v OS Windows 8, budou příští úterý aktualizovány tak, aby uživatele upozornily v případě, když se webová stránka pokusí spustit zastaralé moduly (pluginy) či prvky vytvořené v programovacím jazyku Java.

„Podvodné webové stránky mohou cílit na bezpečnostní chyby vyskytující se v zastaralé Javě a sbírat pomocí nich informace, instalovat nebezpečný software nebo umožnit někomu jinému na dálku kontrolovat počítač,“ uvedli v příspěvku na oficiálním blogu vrchní produktový manažer pro IE Fred Pullen a programová manažerka z týmu Microsoft Security Jasika Bawová. Pokud IE narazí na zastaralé javové prvky, bude uživatele varovat a ten si následně bude moci vybrat mezi ignorováním upozornění a spuštěním prvku nebo aktualizací javového pluginu. Kliknutím na tlačítko Aktualizovat bude prohlížeč přesměrován na web, kde si uživatel bude moci stáhnout nejnovější verzi.

Od úterka bude IE blokovat všechny verze Javy kromě té nejnovější (Java SE 8 Update 11 vydaná v polovině července). I když Microsoft začíná s Javou, jež je hackery dlouho zneužívána, jelikož obsahuje řadu chyb a uživatelé často používají její zastaralou verzi, americký gigant přislíbil, že svůj blokovací program dále rozšíří. „Začali jsme s Javou, ale časem přidáme i další pluginy,“ uvedl Pullen.

Microsoft je v blokaci, či alespoň varování uživatelů před zastaralými pluginy, pozadu. Staré a potenciálně méně bezpečné moduly již nějakou dobu blokuje Safari od Apple, Google Chrome či Mozilla Firefox. Některé prohlížeče moduly blokují zcela, jiné z velké většiny. Například Firefox od své šestadvacáté verze vydané v lednu tohoto roku vyžaduje, aby uživatelé se spuštěním i nejnovější verze daného modulu výslovně souhlasili.

příloha_ovladnete_sva_data

V listopadu minulého roku pak Chrome začal blokovat téměř všechny pluginy napsané v desítky let starém NPAPI (Netscape Plug-in Application Programming Interface) a Apple od roku 2012 pravidelně aktualizuje svůj seznam zastaralých javových a flashových pluginů v Safari. Microsoft bude aktualizovat svůj prohlížeč tak, aby blokoval zastaralé moduly vytvořené v Javě 12. srpna v rámci tzv. „Patch Tuesday“. Tak je označováno každé druhé úterý v měsíci, kdy Microsoft pravidelně vydává bezpečnostní aktualizace pro Windows, IE, Office i ostatní software.

 

Byl pro vás článek přínosný?