Hlavní navigace

„Industriální internet“ přispěje ke globálnímu HDP biliony dolarů

29. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © REIMUSS - Fotolia.com
Internetově propojené „věci“ mají potenciál během 20 let navýšit globální HDP o 10-15 bilionů dolarů a snížit mrhání majoritních průmyslových odvětví o miliardy...

Podle nové analýzy firmy General Electric (GE) má průmyslový či industriální internet (který vznikne spojením strojů propojených internetem navzájem a se související produktovou diagnostikou, analýzou a ovládacím softwarem) zvýšit růst roční produktivity o 1-1,5 procenta jen v samotných Spojených státech, stejně jako první vlna revoluce ICT zvýšila americkou produktivitu práce v letech 1995-2004.

S postupným šířením industriálního internetu do zbytku světa a po započtení kumulativních efektů na všechna odvětví lze očekávat odpovídající příspěvek k celkového HDP v rozsahu 10-15 bilionů dolarů. Analýza „Industriální internet – posouvání hranice myslí a strojů“ tvrdí, že první pozitivní změny nejspíše nastanou v nejnáročnějších odvětvích výroby, ale úspory mohou být očekávány ve zdravotnictví, energetickém a dopravním průmyslu.

Jak říká hlavní ekonom GE Marco Annunziata: „Zjistili jsme, že zisky z tohoto sňatku strojů a analytiky jsou značné a natolik významné, že dosažení třeba jen části z teoretických zisků na produktivitě by byla přínosem pro jednotlivce i pro celosvětovou ekonomiku. Plný potenciál průmyslového internetu se realizuje v okamžiku plného spojení tří primárních digitálních prvků – inteligentních zařízení, inteligentních systémů a inteligentní automatizace s fyzickými stroji, výrobami, přepravou a sítěmi. Jakmile toto nastane, výhody ze zvýšené produktivity, nižších cen a snížené mrhání odpady se bude šířit celou průmyslovou ekonomikou.“

Nicméně, pokud chceme těžit z těchto výhod, musí se země a společnosti soustředit na inovace a investovat do nasazování nezbytných senzorů, zlepšovat kyberbezpečnost a vychovat novou třídu „digitálně-mechanických“ specialistů.

Spojené státy jsou sice v čele nadcházející „průmyslové internetové revoluce“, ale díky stále hlubší globální integraci a stále rychlejší šíření technologií se zisky z této revoluce budou šířit celosvětově.

Například britská vláda již investuje do infrastruktury „chytrých měst“ (která fungují na bází průmyslového hardware propojeného internetem) prostřednictvím partnerství se společností Intel a Living PlanIt – softwarovou společností vedoucí konsorcium vyvíjející informační infrastrukturu označovanou za „městský operační systém“.

Rada pro technologické strategie (TSB) dokonce vyhlásila soutěž pro města, která se mohou ucházet o subvence na studie proveditelnosti, a na základě výsledků jedno z nich obdrží 24 milionů liber na zavedení integrace městských systémů do jednotného inteligentního rámce.

Byl pro vás článek přínosný?