Hlavní navigace

Intel: 30 nových ultrabooků s dotykovým displejem

31. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © Lenovo
Intel na tchajvanském veletrhu Computex příští týden představí nové procesory s kódovým označením Ivy Bridge určené především pro ultrabooky.

Společnost oznámila, že příští měsíc by se na trhu měla objevit nová generace ultrabooků vybavených novým procesorem. Zhruba 30 modelů by mělo být vybaveno dotykovým displejem.

Podle mluvčí Intelu Becky Emmettové budou některé z těchto přístrojů uzpůsobené tak, aby přiklopením klávesnice k zadní stěně vznikla obdoba tabletu. Společnost Lenovo takový ultrabook předvedla již začátkem tohoto roku na veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas. IdeaPad Yoga měl nainstalovánu ukázkovou verzi Windows 8 a po složení do tvaru tabletu přepínal na dotykové uživatelské rozhraní Metro. Lenovo prozatím nezveřejnil cenu ani datum uvedení na trh, dá se předpokládat, že tyto stylové přístroje budou k dispozici spolu s uvedením systému Windows 8.

Stejně se na start Windows 8 chystá i společnost Dell, která připravuje několik modelů přenosných počítačů s dotykovou obrazovkou. Jejich cena by měla být podle očekávání o něco vyšší než u modelů bez dotykového displeje. Společnost HP již také představila své ultrabooky s novou generací procesorů, prozatím ale neprozradila, zda chystá i dotykové varianty.

Největším problémem ultrabooků je jejich cena, která se až příliš liší od cen standardních notebooků. Nové procesory by podle Emmettové měly do konce tohoto roku pomoci ceny ultrabooků snížit zhruba o 100 dolarů (necelých 2 tisíce korun). Emmetová se ale nezmínila o tom, jestli to bude platit i pro verze s dotykovým displejem.

Emmetová dále informovala o tom, že v současnosti probíhá příprava výroby zhruba 110 nových modelů ultrabooků, a to jak s dotykovým displejem, tak bez něj. Zdůraznila, že oproti 21 modelům s procesory Sandy Bridge jde o podstatnou změnu k lepšímu. Podle Emmetové se uživatelé modelů s novými procesory mohou těšit na znatelně lepší výkon ultrabooku. Ivy Brigde je nejen energeticky úspornější, současně také obsahuje grafický procesor, který pomůže zrychlit práci s multimédii. Přechod z režimu spánku by měl ultrabookům trvat maximálně 7 sekund. Mezi další zajímavosti patří bezpečnostní čip, který umožňuje vzdálené zablokování nebo sledování polohy počítače v případě jeho odcizení.

Společnost Intel již připravuje novou generaci procesorů s kódovým označením Haswell, které by měly být k dispozici v průběhu příštího roku. Díky nim budou moci být ultrabooky ještě tenší, vydrží déle na jedno nabití a budou obsahovat možnost ovládání hlasem.

Byl pro vás článek přínosný?