Hlavní navigace

Intel a Nokia představují nový mobilní OS MeeGo

16. 2. 2010

Sdílet

Společnosti Intel a Nokia oznámily spojení jejich dvou operačních systémů do jednoho pod názvem MeeGo. Bude se jednat o linuxový OS určený pro smartphony, tablety i netbooky.

Operační systém MeeGo má kombinovat ty nejlepší vlastnosti z každého ze svých předchůdců. Z Moblinu, za jehož vývojem stál dlouhou dobu Intel, to má být jádro a uživatelské rozhraní a ze systému Maemo, který vyvinula Nokia, to pak má být nástrojový balíček (toolkit). Vývoj nového mobilního OS navíc nemá trvat příliš dlouho, neboť se může opírat o již vyspělé produkty a první verze MeeGo by měla být uvolněna již v druhém čtvrtletí letošního roku a první přístroje postavené na této nové platformě by se pak měly objevit během druhé poloviny roku 2010, jak potvrdil Renée James, senior vice prezident a generální manažer skupiny softwaru a služeb v Intelu.

Nový operační systém bude podporovat jak procesory postavené na architektuře ARM, tak i x86 (zejm. Atom). Zdrojový kód MeeGo s prvnímu buildy systému a s vývojářskými nástroji by měl být k dispozici již během následujících týdnů, jak vyplývá z informací na webových stránkách projektu.

Zdrojový kód MeeGo bude hostovaný organizací Linux Foundation a pro vývoj aplikací pro tento mobilní systém se bude využívat Qt framework. Qt totiž mimo jiné umožňuje provoz jednou vyvinuté aplikace na více platformách, což má vývoj softwaru pro poměrně intenzivně fragmentovanou oblast smartphonů zatraktivnit, říká Kai Öistämö, výkonný vice prezident ve společnosti Nokia.

Nokia je zatím jedinou společností, která oznámila, že bude dodávat telefony s MeeGo (a bude tak de facto konkurovat vlastnímu Symbianu – s ním se však Nokia chce zaměřit spíše na levnější zařízení a MeeGo bude určen do těch sofistikovanějších), nicméně Renée James je přesvědčený, že během následujících týdnů ohlásí podporu tomuto mobilnímu operačnímu systému další hardwaroví partneři a operátoři.

Byl pro vás článek přínosný?