Hlavní navigace

Intel chce s OS MeeGo prorazit na trhu s tablety

30. 1. 2011

Sdílet

Během druhého čtvrtletí letošního roku by měly na trh přijít první tablety a netbooky s operačním systémem MeeGo.

MeeGo je společným projektem společností Intel a Nokia, které do jeho vývoje investovaly nemalé prostředky. Jedná se o odlehčený linuxový operační systém původně připravovaný pro smartphony, netbooky a zabudovaná zařízení, ale s rostoucí popularitou tabletů se o něm také stále častěji mluví jako o dalším možném hráči na tomto poli. Jedná se o spojení operačních systémů Moblin od Intelu a Maemo od Nokie a nyní probíhá jeho vývoj pod dohledem organizace The Linux Foundation. I když je v současnosti MeeGo dostupný již ve verzi 1.1, zatím jej žádný z výrobců do svých přístrojů nenasadil, ale brzy by se to mělo změnit.

Intel oficiálně odmítl upřesnit, kdy by se mobilní zařízení s OS MeeGo měla dostat na trh, ale již dříve jeho podporu ohlásily takové významné firmy, jako je Acer nebo Asus. Podle aktuální roadmapy by pak v termínu od 21. do 27. dubna měla být vydána nová verze MeeGo 1.2, která by měla mít již značně vyzrálejší charakter.

Intel již předváděl MeeGo na prototypech svých tabletů, přičemž se snažil zdůraznit schopnosti multitaskingu se schopností provozovat více aplikací současně. Intel doufá, že se mu podaří nabídnout životaschopný operační systém pro nízkoenergetická zařízení postavená na jeho procesorech Atom, které se snaží konkurovat čipům ARM, jež jsou dnes používány v největším množství současných tabletů a smartphonů. Naopak sláva Atomu pomalu dohasíná spolu s ochlazováním zájmu o netbooky.

Zařízení s MeeGo by měly být postaveny na čipech Intelu s kódovým označením Oak Trail a na Mobile World Congressu v Barceloně, který se uskuteční v polovině příštího měsíce by Intel měl také představit svůj nejnovější čip s kódovým označením Medfield pro smartphony.

Byl pro vás článek přínosný?