Hlavní navigace

Intel chystá na příští rok 17 nových 32nm procesorů Core i3 a i5

19. 12. 2009

Sdílet

Intel poodhalil své plány na výrobu nových 32nm počítačových čipů další generace. Jejich hlavní devizou má kromě výrazně většího výkonu být i energetická úspornost.

Generační aktualizace se má mimo jiné týkat i procesorů Core i3 a Core i5. Ty jsou podle viceprezidenta společnosti Stephena Smithe dokonce již připravené k masové výrobě a distribuci k počítačovým tvůrcům. „Společnost chystá uvést celkem 17 nových procesorů. Ke koncovému uživateli by se mohly dostat během příštího roku“ uvedl Smith na tiskové konferenci v San Francisku.

Ceny laptopů a desktopů postavených na nových čipech budou podle Smitha záviset především na samotných výrobcích počítačů. Lze však prý ale očekávat příznivou cenovou politiku.

Oproti současné generaci procesorů Intel, mezi které patří i Core 2 Duo, mají připravované čipy nabídnout výrazně lepší grafický výkon. Dosáhnout toho chce Intel integrací CPU a grafického procesoru do jednoho celku, čímž by se mělo zároveň dosáhnout i nižší spotřeby energie.

„Jsme schopni zpracovávat dvě HD (high-definition) videa ve stejnou dobu“ říká Uday Marty, marketingový ředitel Intelu pro divizi notebooků. Zájem o videa ve velkém rozlišení podle něj roste a integrace grafických schopností do CPU umožní dekódovat Blu-ray. CPU se tak bude moci více věnovat zpracovávání jiných úkolů.

„Lepšího výkonu se také docílí zpracováním většího počtu vláken aplikačního kódu“ slibuje Marty. Například dvou-jádrový čip Core i5 je schopen zpracovat čtyři vlákna současně, což je o polovinu více než u dnešních čipů Core 2 Duo.

K rychlejšímu zpracovávání a energetické úspoře má také přispět nová technologie s názvem Turbo Boost, která procesor přepne na vyšší rychlost a dovolí mu bez nadměrného zahřívání dosáhnout zvýšení výkonu. Pro úsporu energie je pak naopak schopna i třeba vyřadit z provozu jedno z jader.

Podrobnější informace, jako například frekvence nových procesorů či konkrétní ceny, mají být zveřejněny až během veletrhu Consumer Electronics Show, který se uskuteční ve dnech od 7. do 10. ledna v Las Vegas.

Byl pro vás článek přínosný?