Hlavní navigace

Intel chystá nový procesor pro levné smartphony

16. 2. 2011

Sdílet

Na probíhajícím Mobile World Congresu Intel odhalil novinky pro mobilní řešení včetně nově vyvíjeného procesoru Medfield a vylepšení v platformě MeeGo.

I když se zástupci Intelu netají svým zklamáním z rozhodnutí společnosti Nokia uzavřít partnerství s Microsoftem a používat tak ve svých přístrojích OS Windows Phone, jsou rozhodnuti pokračovat v podpoře platformy MeeGo, kterou dosud s Nokií společně vyvíjely.

Zájem Intelu o platformu MeeGo je jasný – přístroje s ní totiž mají podporovat x86 procesory, které Intel dodává a vzhledem k chladnoucímu zájmu o netbooky musí hledat pro svoje Atomy nové tržní segmenty. I přes rozhodnutí Nokie preferovat Windows Phone, které jsou určeny pro konkurenční procesory ARM, Intel tvrdí, že jeho open source mobilní platforma má i nadále silnou podporu výrobců hardwaru, jako jsou AMD, Texas Instruments, ST-Ericsson, operátorů Orange, Telefónica či Sprint a také softwarových společností Novell či Wind River. Nicméně analytici podotýkají, že pozici Nokie jakožto silného hráče mezi výrobci smartphonů bude těžké kompenzovat.

Během letoška by se měly objevit první MeeGo tablety s procesory Atom a smartphony by je měly rychle následovat. Pro ilustraci dosaženého pokroku ve vývoji této platformy pak Intel na MWC demonstroval nové uživatelské rozhraní optimalizované pro tablety (viz video níže) a možnost  vzdáleného přístupu k běžícím aplikacím na PC či Macu.

Intel také potvrdil vývoj nízkoenergetického procesoru pro smartphony, kódově označovaného Medfield, který má být určen do levnějších (tzv. low end) přístrojů a bude uveden na trh ještě v letošním roce. Je též odvozen od jádra Atom s rozšířením o akcelerátory speciálních úloh (jde např. o akceleraci grafiky) a má mít údajně vyšší výkon než konkurenční čipy pro smartphony a delší výdrž při aktivním použití. V pohotovostním režimu by pak měl mít stejnou spotřebu, jako čipy ARM. Analytici ovšem tvrdí, že klíčová bude podpora výrobců, neboť i když někteří z nich plánovali uvedení smartphonů s předchozí generací čipů Moorestown od Intelu, žádný z nich se dosud na trhu neobjevil.

Byl pro vás článek přínosný?