Hlavní navigace

Intel Ivy Bridge: Nižší spotřeba a výkonnější grafika

28. 12. 2011

Sdílet

Každým rokem se stávají procesory menší, výkonnější a energeticky efektivnější. Co očekávat v příštím roce?

Trend snižování spotřeby procesorů a jejich zmenšování umožnil rozvoj mobilních zařízení, které se dnes v mnoha ohledech již vyrovnají klasickým PC. Příští rok bude v tomto směru pokračovat a přibližme si, co hlavní výrobci chystají. Dnes se blíže podíváme na Intel a zítra pak na chystané noviny dalších výrobců.

Intel letos slavil úspěchy s architekturou Sandy Bridge a to i přesto, že šlo jen o minoritní aktualizaci starší 32nm architektury Westmere, kdy přibylo hlavně výkonnější grafické jádro, lepší funkce turbo a několik drobných vylepšení. Na rok 2012 slibuje Intel nové 22nm procesory kódově označované jako Ivy Bridge, které mají oproti předchozím generacím opět zlepšit energetickou efektivitu a výkon, i když frekvence by měly zůstat na podobné úrovni jako dosud. Podle uniklé prezentace na Xbit Labs by označení nových procesorů Ivy Bridge mělo spadat do řady 3000, zatímco současné modely mají v číselném označení řadu 2000. Intel také pravděpodobně zachová písmenné označení pro typ procesoru – K pro modely s odemčeným násobičem, S pro procesor optimalizovaný pro výkon a T pro procesor optimalizovaný pro spotřebu. Nejvyšší řada procesorů Ivy Bridge by například mohla nést označení Intel Core i7-3770K. No ale přiznejme si, nebylo to jednodušší, když se procesory jmenovaly jednoduše Pentium 4 2.0 GHz?

Dobrou zprávou je, že Intel nebude zavádět žádnou novou patici, jak bývá s novými procesorovými řadami zvykem a čipy Ivy Bridge budou kompatibilní se stávajícím socketem LGA 1155, takže procesory budou kompatibilní s existujícími deskami, což umožní jednoduchý upgrade z modelů Sandy Bridge. Hovoří se ale i o speciální patici LGA 2011 pro nejvýkonnější modely Ivy Bridge Extreme Edition.

Mezi novinky, které Ivy Bridge přinese, bude kromě menší spotřeby dané využitím nových 3D tranzistorů i lepší grafické jádro, které konečně bude podporovat DirectX 11 a obecně se očekává, že by mohlo dojít k dalšímu posunu výkonu, jak je u Intelu v této oblasti zvykem. Zda bude ale výkon srovnatelný s jádry Radeon HD v čipech AMD Fusion lze jen těžko říct. Procesory Ivy Bridge také přinesou nativní podporu pro rozhraní USB 3.0 a Thunderbolt. Spekuluje se také o tom, že právě architektura Ivy Bridge by mohla odstartovat trend, kdy se konečně stanou čtyřjádrové procesory standardem a dvoujádra najdeme jen v nejnižším low-endu. Bližší detaily o nových procesorech by Intel měl sdělit na veletrhu CES, který začíná už 10. ledna v Las Vegas a nelze vyloučit, že při této příležitosti i představí první modely z této řady.

Byl pro vás článek přínosný?