Hlavní navigace

Intel mění směr vývoje - mobily budou využívat jadernou energii

13. 5. 2016

Sdílet

 Autor: © Anatoly Maslennikov - Fotolia.com
Intel, jeden z největších hráčů na světovém IT trhu, neváhá za honbou průlomových inovací zajít do dosud neprobádaných cest. Nově se spojuje s výzkumníky z francouzské laboratoře pro jadernou energii a doufá, že mu to významně pomůže v budoucím vývoji chytrých telefonů.

Jen pár dní poté, co zrušil hned dvě generace mobilních procesorů Atom, se Intel znovu pouští do bouřlivých vod mobilních přístrojů, a to ve spolupráci s francouzskou laboratoří pro jadernou energii. Cílem je přijít s takovou technologií, která by zajišťovala nízkou spotřebu budoucích smartphonů.

To však není jediným účelem. Rychlejší bezdrátové sítě, bezpečné, energeticky úsporné technologie pro internet věcí, nebo dokonce 3D displeje budou v hledáčku projektu Intelu s francouzskou Komisí pro alternativní a atomovou energii, známé jako CEA.

Intel a CEA spolupracují již nyní v jiném odvětví: Věnují se superpočítačům. Dle vyjádření Rajeeba Hazraa, viceprezidenta skupiny Data center v Intelu, včera podepsaná dohoda zajistí během budoucích pěti let peníze Laboratoři pro elektroniku a informační technologie, tzv. LETI. Ta pod CEA přímo spadá.

Trocha historie: CEA vznikla v roce 1945 a měla objevovat nejnovější civilní i vojenská využití jaderné energie. Spolupráce s Intelem začala brzy poté, co organizace skončila se svými atmosferickými a podzemními testy atomových zbraní a místo toho se přeorientovala na počítačové modelování. To jí umožnilo pokračovat s vývojem zbraní, uvedl ředitel CEA Daniel Verwaerde ve čtvrtečním vyjádření.

S vývojem jaderných zbraní pokračuje až do současnosti, ale zájmy organizace jsou dnes mnohem širší. Změny klimatu, zdraví, obnovitelné zdroje, bezpečnost i elektronika jsou nyní součástí jejich řešení.

A právě poslední dvě odvětví budou srdcem nového výzkumu, během nějž si vědci z LETI budou vyměňovat informace s těmi z Intelu. Obě zúčastněné strany se vyhnuly odpovědi na to, kdo bude držet komeční práva k plodům jejich výzkumných snah. Společnosti jen shodně sdělily, že chránily svá práva. O dohodě se vyjednávalo rok.

„Jde o vyváženou dohodu,“ říká Stéphane Siebert, ředitel CEA Technology, tedy divize, jíž je LETI součástí.

Kdo co vlastní se nakonec může stát trnem v patě pětileté spolupráce, a to jak pro francouzské daňové poplatníky, tak akcionáře Intelu. Bude trvat mnoho let, než bude zjevné, jaké technologie a patenty jsou vlastně ty důležité.

příloha_ovladnete_sva_data

Rajeeb Hazra také odhalil šíři, v jaké je Intel závislý na vědcích mimo Spojené státy. Firma má přes 50 evropských laboratoří, z nichž 4 se soustředí specificky na „exa-scale computing“, systémy schopné provést miliardy miliard výpočtů za sekundu.

„Veškeré naše exa-scale laboratoře stojí mimo Spojené státy. A všechny jsou v Evropě,“ zdůrazňuje Hazra.

Byl pro vás článek přínosný?