Hlavní navigace

Intel mění strategii, procesory pro PC už nebudou prioritou

20. 5. 2011

Sdílet

Po letech dominance desktopových čipů se chce Intel více zaměřit na přenosná zařízení.

Během úterní schůze finančních analytiků Intelu informoval Paul Otellini, generální ředitel společnosti, také o nové strategii pro výrobu procesorových čipů. Až dosud se Intel zabýval především vývojem procesorů pro stolní počítače či servery, a trh s mobilními čipy pro něj nebyl prioritou číslo jedna. Právě to se má ale nyní změnit. Podle Otelliniho se musí Intel do budoucna více zabývat rostoucím trhem s čipy pro přenosná zařízení. To znamená intenzivní vývoj procesorů pro smartphony, netbooky či stále populárnější tablety.

Zároveň to však také znamená, že je Intel odhodlán jít do otevřeného střetu se společností ARM, největším výrobcem procesorů pro mobilní zařízení na světě. Není přitom bez zajímavosti, že samotný ARM má naopak velké plány na ovládnutí trhu s desktopovými a hlavně serverovými čipy. V blízké době tedy budeme svědky velkého konkurenčního boje dvou nejvýznamnějších procesorových výrobců a to na dvou trzích zároveň.

Většina analytiků se shoduje, že Intel stojí před velkou výzvou. „Nemohou nechat tak velký trh bez povšimnutí. Intel si je navíc dobře vědom toho, že se ARM nezastaví u smartphonů nebo tabletů,“ varuje analytik Dan Olds.

„Myslím, že je Intelu jasné, že zde [na mobilním trhu] musí vyhrát,“ říká Rob Enderle, analytik z Enderle Group. „Veškerá činnost se přesouvá do mobilní sféry. Post-PC éra bude zároveň post-Intel érou, pokud se mu nepodaří změnit své zaměření. Musí pro to udělat cokoliv.“

Zatímco trhy se smartphony a tablety rychle rostou, klasické stolní počítače musí o přízeň zákazníků tvrdě bojovat. Intel by měl proto začít uplatňovat novou strategii co nejdříve. První krok již udělal. Počátkem tohoto měsíce dosáhl významného průlomu ve vývoji tranzistoru. Podařilo se mu vytvořit tranzistory využívající trojrozměrnou strukturu. Více se můžete dočíst v článku Intel vyvinul výkonnější a úspornější 3D tranzistory.

Ve spojení s nízkoenergetickými čipy Atom by měl Intel získat rychlejší a účinnější procesory. Právě o spotřebu energie a rychlost jde přitom u mobilních přístrojů především. S produkty postavenými na takových čipech by už Intel mohl proti ARMu uspět. Společnost nicméně upozorňuje, že na vývoj čipů pro desktopy a servery nezanevře. I v tomto případě se chce ale zaměřit na lepší energetickou účinnost procesorů.

Byl pro vás článek přínosný?