Hlavní navigace

Intel odhalil úsporný 48jádrový čip

4. 12. 2009

Sdílet

Společnost Intel představila svůj experimentální 48jádrový čip, který by měl mít mnohonásobně vyšší výkon než dosavadní běžné multijádrové čipy. Dostane se ale někdy na trh?

Intel podle očekávání nenechal nic náhodě a výkon novinky je opravdu famózní, tento čip by měl být přibližně 10x až 20x výkonnější než stávající nejvýkonnější čipy. Intel také dodal, že 48 jader v experimentálním čipu není výrazně energeticky náročných, dohromady jádra spotřebují přibližně tolik energie, jako dvě obyčejné žárovky.

„S čipy jako je tento, mohou být data centra v budoucnu řádově vyšší energetickou účinnost než dnes, čímž se ušetří na nákladech za energii a díky vyššímu výkonu i na prostoru (bude méně strojů), kde jsou data centra umístěna, “ řekl Justin Rattent, „hlava“ výzkumných laboratoří Intelu. „V průběhu času očekávám, že tento rozšířený koncept si najde i cestu do mainstreamových zařízení například v automobilové technologii, kde by mohl najít uplatnění u airbagů či antiblokovacího systému ABS, případně si najít cestu i do dalších systému v autech,“ dodal Rattent.

Odhalení 48 osmi jader v jednom čipu přišlo přibližně dva roky po tom, co Intel představil experimentální čip s výkonem jednoho teraflopu, 80 jádry a spotřebou menší než současný čtyřjádrový procesor. Tento čip však nebyl plně funkční, dal však základ pro vznik nových postupů při výrobě. V té době Intel oznámil, že 80 jádrový čip pro komerční využití představí během pěti až osmi let. V interview, které minulý měsíc poskytl Rattner Computerworldu, však tvrdí, že plány se mírně změnily a inženýři jsou již mnohem blíž k dosažení cíle, než se prvně očekávalo.

Ale zpět k nově představenému čipu. Intel také oznámil, že akademickým pracovníkům a expertům z jiných firem poskytl 100 těchto experimentálních čipů se 48 jádry a ti tak mohou začít pracovat na programovacích modelech a softwaru, který by mohl těchto 48 jader využít.

Klíčové vlastnosti z nového 48 jádrového čipu by se mohly v komerčně dostupných procesorech objevit snad již příští rok a to v nových 6 až 8 jádrových procesorech s architekturou Nahalem. Intel se tedy vydal směrem více jader v jednom čipu, které přináší výkon ruku v ruce s nízkou spotřebou. Představené 48 jádro totiž za klidu spotřebuje přibližně 25 wattů, při plné zátěži pak jen 125 wattů a to při takovém výkonu nejsou vůbec špatné hodnoty.

Byl pro vás článek přínosný?