Hlavní navigace

Intel představil pokračovatele svého 80jádrového čipu

18. 11. 2009

Sdílet

Téměř dva roky po představení experimentálního 80jádrového čipu se nyní Intel chystá přijít s dalším výzkumným čipem, jehož hlavní devizou opět bude vysoký počet jader. Důraz však klade i na jeho energetickou účinnost.

„Intel vyvíjí mnohojádrový čip designovaný pro výrazné zlepšení energetické účinnosti datových center a cloud computingu“ řekl Justin Rattner, technologický ředitel Intelu. Čip je zatím stále v experimentální fázi a není prý připraven pro komerční využití. Společnost plánuje svůj nový čip oficiálně představit koncem letošního roku.

Hlavní znakem nového čipu má být právě vysoký počet jader. Přesné číslo zatím není známo, Rattner však upozorňuje, že ačkoliv disponoval poslední experimentální čip Intelu 80 jádry, v tomto případě nemusí jít nutně o stejné číslo. Rozhodně však prý nabídne mnohem více jader, než je tomu u současných čipů na trhu.

David O'Hallaron, ředitel laboratoří Intel v Pittsburghu, popisuje nový výzkumný čip jako “cluster na čipu.“ Podle něj tato inkarnace 80jádrového experimentálního čipu ani nemusí mít větší, či dokonce jen srovnatelný počet jader, přesto prý bude daleko více funkční a programovatelnější než jeho předchůdce.

80jádrový výzkumný čip Intelu dosahoval výkonu až o velikosti jednoho teraflopu, spotřeboval však méně energie než běžný čtyř-jádrový procesor. Výzkumníci tehdy vytvořili prototyp toho, jak přijít na nejlepší způsob pro zajištění vzájemné komunikace mezi jádry. Vytvořili také nové návrhy architektur a nové jádrové modely.

Tehdy Intel odhadoval, že k vytvoření plně funkčních, komerčních 80jádrových čipů dojde v horizontu příštích pěti či šesti let. Ke konci minulého týdne pak Rattner prohlásil, že Intel v této oblasti učinil výrazné pokroky. Podle něj byl 80jádrový čip jen jakýmsi fyzikálním návrhem, na kterém si výzkumníci vyzkoušeli správu napájení a různé způsoby propojení procesorů. Současný čip je naproti tomu již skutečně vyvíjen s cílem budoucího komerčního využití. „Experimentální fáze se již skutečně blíží ke svému konci“ potvrdil úspěchy Intelu.

Byl pro vás článek přínosný?