Hlavní navigace

Intel představil své zatím nejvýkonnější procesory

6. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Intel
Nové Xeony E7 v3, které umožní rychlejší analýzu dat včetně podpory strojového učení a také nabídnou vyšší výkon pro kritické aplikace, jako jsou databáze nebo podnikové informační systémy, uvedl na trh Intel. Vycházejí z architektury Haswell, mají až 18 jader a jsou dosud nejrychlejší, jaké Intel vyrobil.

Nové procesory podle výrobce nabídnou mnohonásobné zvýšení výkonu ve firemních in-memory transakčních aplikacích díky optimalizaci prováděné nástrojem Transactional Synchronization Extensions (TSX).

Procesory mají až 18 jader, velikost cache nejvyšší úrovně (LLC) je až 45 MB, což znamená až 70% nárůst v možnostech analytické podpory za hodinu. Oproti Xeonům E7 v2 představeným vloni prý mají E7 v3 u některých podnikových aplikací až šestinásobný výkon.

Intel tvrdí, že jejich nové procesory nabízí desetkrát větší výkon v přepočtu na dolar a o 85 procent nižší celkové náklady na vlastnictví, než je tomu u konkurenční architektury RISC. To prý dosáhl zejména snížením ceny hardwaru, nižší spotřebou energie či nižšími náklady na chlazení.

Produktová rodina zahrnuje 12 modelů procesorů, včetně procesorů optimalizovaných pro několik segmentů, například dvoufrekvenční modely navržené pro databázové aplikace vyžadující nejrychlejší dostupná jádra.

příloha_ovladnete_sva_data

Procesory podporují konfigurace serverů od 4 do až 32 socketů, přičemž na jeden socket mohou pracovat až s 1,5 TB paměti RAM (8paticové systémy tedy mohou podporovat až 12 terabytů paměti DDR3 nebo DDR4).

Novinka nabízí i pokročilejší formy zabezpečení a spolehlivosti, včetně lepšího šifrovacího výkonu dosaženého pomocí technologie Advanced Encryption Standard New Instructions (AES-NI), stejně jako vylepšení na úrovni mikro-architektury. Technologie Run Sure Technology, zahrnující funkce RAS (reliability, availability and serviceability), zase vylepšila dostupnost řešení pro kritické aplikace.

Byl pro vás článek přínosný?