Hlavní navigace

Intel: Přejmenování procesorů se setkává s odporem

21. 6. 2009

Sdílet

Strategie Intelu přejmenovat své čipy a platformy se u některých čipových nadšenců setkalo s velkým nepochopením. Podle nich je totiž nové pojmenování čipů matoucí ještě více, než tomu bylo dříve.

Společnost Intel o své nové strategii informovala tuto středu, když představila nový systém pojmenování pro procesory Core. Ještě nedávno používaná jména čipů jako Core 2 Duo a Core 2 Quad byla nahrazena novým označením Core i3, Core i5 či Core i7, v závislosti na typu PC a konfiguraci.

Čipy pro tzv. entry-level desktopy a notebooky budou mít značku Core i3, zatímco čipy pro mid-level a high-end PC dostanou označení Core i5, respektive Core i7. Označení Core i7 se například již používá u čipů založených na architektuře Nehalem, které jsou primárně určeny pro high-endové počítače.

Intel uvedl, že bude i nadále používat svou značku Atom pro nízko-energetické procesory, které se používají v přístrojích netbook a smartphone. Stejně tak společnost zachová názvy Celeron a Pentium u entry-level čipů určených pro mainstreamové laptopy a stolní počítače. Co se některých platforem týče, například značka populárního Centrino by se mělo přestat používat začátkem příštího roku.

„Při nákupu PC zákazník přemýšlí v termínech dobrý-lepší-nejlepší. Celeron je dobrý, Pentium lepší a rodina Intel Core představuje to nejlepší, co můžeme nabídnout“ napsal Bill Calder, mluvčí Intelu, na firemním blogu. Tato změna má zákazníkům do budoucna umožnit lépe rozlišovat mezi jednotlivými čipy a zjednodušit tak finální výběr produktu. „Hlavním důvodem našeho jednání je, že máme komplexní strukturu s příliš mnoha platformovými a produktovými značkami a názvy produktů, což bylo pro naše zákazníky příliš matoucí“ dodává Calder.

Množství provedených změn názvů však některé uživatele pobouřilo ještě více, když si v reakci na článek Billa Caldera na firemním blogu Intelu stěžují, že nové názvy jsou neúplné a nereflektují výkony čipů Core. „Příliš matoucí. Učiňte názvy delšími a více říkajícími“ píše například pod přezdívkou Jonah jeden z odpůrců. Podle něj by se prý Intel měl buďto vrátit ke starým názvům anebo jako součást označení zavést i informace o počtu jader, rychlosti hodin či cache.

Přes všechny námitky však má nové značení i své zastánce, podle kterých je toto naopak ta správná cesta, jak zákazníkům pomoci lépe se orientovat při nákupu některého z produktů společnosti Intel. „Pro běžného uživatele je název Core 2 Duo T6400 matoucí, zatímco položka Core i7 pro něj při výběru notebooku bude lépe rozpoznatelná“ píše Colin, jeden z příznivců nového systému značení.

A jaký je váš názor na nové značení? Podělte se o něj s námi v diskuzi k článku.

Byl pro vás článek přínosný?