Hlavní navigace

Intel se naplno vrhá do světa internetu věcí

5. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Intel
Svou novou referenční architekturu -- IoT Platform -- a zároveň hardwarové a softwarové produkty, které mají napomoci vytvořit pokročilá řešení IoT, představil Intel. Zahrnuje to mj. procesory Quark, bezplatné operační systémy napojené na cloud, analytická řešení a rovněž cloudový balík od Wind River.

Cílem snahy Intelu je podle jeho slov vytvoření bezpečných, chytrých a propojených řešení -- od samotných zařízení až po cloud.

Nová referenční architektura pro chytrá zařízení umožní vyvíjet, zabezpečit a integrovat chytrá zařízení. Umožní rychlejší uvádění inovací na trh mj. definováním toho, jak se budou chytrá zařízení bezpečně připojovat a sdílet důvěryhodná data v cloudu.

Nové modely procesorů Quark pro internet věcí jsou energeticky účinným řešením pro chytrá zařízení. SoC Quark SE a mikroovladače Quark D1000 a D2000 podle výrobce nabízejí vysoký výkon při nízké spotřebě energie.

Nové produkty nabízejí i vyšší tepelnou odolnost pro použití v náročných prostředích a disponují prý dlouhodobou spolehlivostí. Quark SE nabízí integrovaný senzorový hub a technologii pattern matching, díky které dokáže nabídnout informace z čidel na samém okraji IoT v reálném čase.

Mikroovladač Quark D1000 je dostupný již dnes, Quark D2000 bude dostupný ke konci roku. Quark SE SoC pro IoT bude k dispozici v první polovině roku 2016.

Nabídka od Wind River má tvůrcům a komerčním vývojářům pomoci zjednodušit a urychlit vývoj aplikací a zařízení pro IoT, přičemž disponuje schopností začít se sestavováním aplikací v době kratší než 10 minut.

příloha_ovladnete_sva_data

Software je klíčovou součástí IoT Platform -- zahrnuje bezplatné operační systémy propojené s cloudem a fungující na různých architekturách (Wind River Rocket a Wind River Pulsar Linux) a též komplexní cloudovou sadu produktů poskytovaných na bázi SaaS (software jako služba).

Zásadní součástí nové IoT Platform je i Trusted Analytics Platform (TAP), jež umožňuje na základě dat činit konkrétní kroky a lze ji integrovat do komplexního IoT řešení. TAP bylo navrženo pro vývojáře a vědce. Je vhodné platformou pro řadu odvětví, jako je například zdravotnictví, maloobchod nebo průmysl. Nabízí plnou integraci s referenční architekturou IoT pro správu dat, abstrakci protokolů, distribuci a výpočet pracovní zátěže.

Byl pro vás článek přínosný?