Hlavní navigace

Intel: Thunderbolt se pro smartphony a tablety zatím nehodí

14. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © Intel
V souvislosti s novým konektorem pro iPhone 5, který dostal název Lightning (anglicky blesk) se objevily dohady, jestli bude možné použít pro připojení těchto smartphonů rozhraní Thunderbolt (anglicky blesk).

iPhone LightningI když novější počítače Apple začínají rozhraní Thunderbolt využívat, konektor Lightning přes svůj název navozující zdání rychlosti zachovává dosavadní podporu pomalejšímu rozhraní USB 2.0. Podle společnosti Intel, která rozhraní Thunderbolt vyvinula a propaguje, je hlavní překážkou pro použití tohoto rozhraní ve smartphonech a tabletech problém s napájením, který ještě bude třeba vyřešit.

Podle Jasona Zillera, ředitele pro plánování a marketing rozhraní Thunderbolt ve společnosti Intel, se společnost bude snažit o rozšíření Thunderboltu do mobilních přístrojů. Problém ovšem představuje především nízký výkon jejich napájení, který nesplňuje standardy tohoto rozhraní.

ThunderboltPodle Zillera by se prozatím Thunderbolt mohl objevit v hybridnícj ultraboocích s odpojitelným displejem, které využívají procesory Intel Core. Tyto přístroje mají větší spotřebu energie a dokáží zvládat přenos dat rychlostí 10 Gb/s. Rozhraní se navíc rozšiřuje poměrně pomalu. K Applu, který se s Intelem podílel na vývoji a který nasazuje Thunderbolt do svých notebooků, se postupně přidali výrobci počítačů se systémem Windows jako Lenovo, Acer, Asus nebo Hewlett-Packard. Pomocí vysokorychlostního Thunderboltu je možno připojovat nejen externí datová úložiště, ale například i periferie nebo monitory. Těchto periferních zařízení je v současnosti oficiálně k dispozici pouze 37 modelů.

Propojovací kabely jsou v současnosti měděné a dokážou přenášet výkon do 10 W, Intel –s přihlédnutím na ztráty způsobené odporem delších kabelů – vyžaduje příkon alespoň 8,5 W. Podle Jeffa Hockerta, technika ze společnosti Intel, mohou mít přístroje s výkonem pod 2 W s tak velkým přílivem energie problémy. Proto nelze očekávat, že by se současná generace smartphonů a tabletů mohla připojovat pomocí současné verze rozhraní Thunderbolt. Situace se pravděpodobně nezmění ani po zavedení optických kabelů, které by v některých případech mohly nahradit ty měděné a které by umožnily zvýšit přenosovou rychlost rozhraní Thunderbolt na 50 Gb/s.

Byl pro vás článek přínosný?